Regionale feestdagen in Spanje

Regionale feestdagen in Spanje
Beeld: 123rf

Naast de nationale feestdagen die overal in Spanje gelden en talloze lokale feestdagen die men in Spanje heeft, zijn er ook speciale dagen waarop een autonome deelstaat ofwel regio feest viert. De meeste inwoners van een regio of deelstaat weten van het bestaan af, meestal omdat scholen, winkels en bedrijven gesloten zijn, maar weten vaak niet waarom het feest is en wat er eigenlijk gevierd of herdacht wordt. Daarom een overzicht van alle autonome feestdagen.

De bestuurlijke indeling van Spanje is gebaseerd op federalisme, waarbij Spanje een bondsstaat is waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgevoerd. De mate van autonomie verschilt in de autonome gemeenschappen of deelstaten (Comunidades Autónomas) waarvan er 17 te vinden zijn in Spanje.

Deelstaten

De autonome deelstaten ofwel regio’s zijn in alfabetische volgorde de volgende: Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Baskenland, Canarische Eilanden, Cantabrië, Catalonië, Extremadura, Galicië, Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, (Comunidad) Valencia. Hieronder in het kort de feestdagen van deze Comunidades Autónomas.

Andalusië (28 februari)

28 februari is de Día de Andalucía in heel Andalusië, een regionale of autonome feestdag in de drukst bevolkte autonome deelstaat van Spanje. Deze dag wordt gevierd omdat in het jaar 1980 er in deze regio een referendum werd gehouden over de autonomie van de deelstaat waarbij dit gewonnen werd (behalve in de provincie Almería). Op die (vrije) dag zijn er veel officiële bijeenkomsten maar ook veel groen-witte kleuren van de vlag van Andalusië die trots in de dorpen en steden te zien zijn.

Balearen (1 maart)

Elk jaar op 1 maart wordt op de vier Balearen eilanden de Día de las Islas Baleares gevierd. Deze dag heeft ook als naam Diada de les Illes Balears of Dia de ses Illes Balears in het Catalaans. Op deze dag wordt gevierd dat in 1983 in de officiële staatskrant (BOE) het Estatuto de Autonomía geplaatst werd waarin stond dat de Balearen een eigen autonome deelstaat werden. Pas sinds het jaar 1999 is deze dag een vrije werkdag.

Aragón en Castilla y León (23 april)

Op 23 april viert de deelstaat Aragón de San Jorge of Día de Aragón feestdag terwijl ook de deelstaat Castilla y León de Día de Castilla y León viert. In de deelstaat Aragón viert men deze dag omdat deze samenvalt met de dag van San Jorge (Sint Joris) de schutspatroon van de Reino de Aragón. Deze officiële feestdag wordt al gevierd sinds het jaar 1461.

In de deelstaat Castilla y León is 23 april ook de autonome feestdag waarbij de slag bij Villalar herdacht wordt. Deze vond plaats op 23 april 1521 waarbij drie bekende leiders, te weten Juan de Padilla, Juan Bravo en Francisco Maldonado onthoofd werden. Het is dus niet echt een feestdag maar meer een herdenkingsdag welke sinds 1983 officieel gevierd worden.

Ook al staat 23 april in Catalonië bekend als Día de Sant Jordi (San Jorge in het Spaans en Sint Joris in het Nederlands) het is geen autonome feestdag maar de dag van het boek en de rode roos, zeg maar een Catalaanse Valentijnsdag.

Comunidad de Madrid (2 mei)

Op 2 mei, de dag na de nationale feestdag Día del trabajador op 1 mei, vieren de inwoners van de Comunidad de Madrid een autonome feestdag, de Día de la Comunidad de Madrid. Op deze dag wordt in de hele deelstaat van Madrid stilgestaan bij 2 mei 1808 toen het volk in Madrid de wapens pakten om te rebelleren tegen de Franse bezetting en het Franse leger te verdrijven uit de stad en regio.

Canarische Eilanden (30 mei)

Elk jaar op 30 mei vieren de inwoners van de Canarische Eilanden de Festividad del Día de Canarias. Het is een feestdag omdat de Canarios stil staan bij de eerste dag dat het Parlamento de Canarias een zitting vierde in Santa Cruz de Tenerife op 30 mei 1983.

Castilla-La Mancha (31 mei)

De autonome deelstaat Castilla-La Mancha viert de regionale feestdag elk jaar op 31 mei tijdens de Día de Castilla-La Mancha. De inwoners staan op deze dag stil bij de dag dat de Cortes Regionales ofwel het regiobestuur voor het eerst een parlementaire zitting vierde op 31 mei 1984. Elk jaar speelt een andere stad in de autonome deelstaat een hoofdrol.

La Rioja en Murcia (9 juni)

Op 9 juni zijn er twee autonome deelstaten die hun regionale feestdag vieren, te weten La Rioja met de Día de La Rioja en Murcia met de Día de la Región de Murcia. In de deelstaat La Rioja staat men op deze dag stil bij de ondertekening van Koning Juan Carlos I van de documenten waarna La Rioja een autonome deelstaat werd op 9 juni 1982.

Ook de Región de Murcia viert op 9 juni feest wat ook bekend staat als Día de Murcia. Op deze dag wordt elk jaar stilgestaan bij de dag dat in 1980 Murcia een autonome deelstaat werd.

Galicië (25 juli)

Ondanks dat de inwoners van Galicië op 17 mei de Día de Las Letras Gallegas vieren, is de officiële regionale/autonome feestdag elk jaar op 25 juli tijdens de dag van Santiago Apóstol ook wel Día Nacional de Galicia of Día de Patria Galega genoemd. De oorsprong naar de viering van deze dag ligt in 1919 toen er besloten werd dat 25 juli de Día Nacional de Galicia zou worden, tevens de dag van de schutspatroon.

Cantabrië (28 juli)

De autonome deelstaat Cantabrië aan de Atlantische Oceaan viert elk jaar op 28 juli de Día de las Instituciones. Dit is de dag dat de hele regio stilstaan bij de inschrijving van Cantabrië als provincie op 28 juli 1778. In deze deelstaat is er nog een dag die gevierd wordt, de Día de Cantabria of Día de La Montaña op de tweede zondag van augustus. Het is een folklorische dag maar ondanks wat de naam doet vermoeden dus niet de officiële autonome feestdag.

Asturië en Extremadura (8 september)

Op 8 september vieren twee autonome deelstaten hun regionale feestdag, te weten Asturië met de Día de Asturias en Extremadura met de Día de Extremadura. In de Principado de Asturias ofwel het Prinsdom van Asturië viert men elk jaar op 8 september de Virgen de Covadonga dag, de schutspatroon van Asturië.

In de deelstaat Extremadura wordt elk jaar 8 september gevierd omdat dit de dag is van de Virgen de Guadalupe, de schutspatroon van de autonome deelstaat. Er zijn veel mensen in deze regio die liever de datum 25 maart als autonome feestdag zouden willen zien als herdenking aan de Rebelión campesina extremeña ofwel de regionale boerenopstand.

Catalonië (11 september)

Elk jaar 11 september lopen de straten in Barcelona en diverse andere grote steden in de autonome deelstaat vol met Catalanen die hun Día Nacional De Catalunya vieren, ofwel La Diada. Op die dag staat men niet stil bij de grondwet of de oprichting van de autonome deelstaat maar eert men 11 september 1714, tijdens de Spaanse Successieoorlog, toen het kasteel van Cardona, als laatste oord van verzet, zich moest overgeven na de val van Barcelona. Kort na de Vrede van Utrecht gingen Spaanse en Franse troepen over tot belegering. Na de val van Barcelona, richtte Filips V een streng centralistische staat naar Frans model op en werd de verregaande zelfstandigheid van Catalonië, waarvan het onder de Kroon van Aragón genoot, volledig afgeschaft.

De dag is dus eigenlijk meer een rouwdag voor alle doden en herdenkingsdag voor de Spaans/Franse onderdrukking en de laatste jaren steeds meer een protestdag voor afscheiding van Spanje.

Comunidad Valenciana (9 oktober)

Op 9 oktober wordt er in de hele deelstaat Comunidad Valenciana feest gevierd op de Día de la Comunidad Valenciana. Op deze datum staat de hele regio stil bij het feit dat op 9 oktober 1238 Koning Jaime I de stad Valencia heroverde op de Moorse bezetters waarna vele jaren later in 1304-1305 het Reino de Valencia werd opgericht.

Baskenland (25 oktober)

Elk jaar op 25 oktober viert de País Vasco de Día del País Vasco-Euskadiko Eguna om deze datum in 1979 te herdenken, de dag dat via een regionaal referendum de Estatuto de Autonomía del País Vasco (welke ook bekend staat als Estatuto de Gernika) door de bevolking werd aangenomen en Baskenland een autonome deelstaat werd.

Navarra (3 december)

Slechts dagen voordat er nationale feestdagen zijn op 6 en 8 december, vieren de inwoners van de deelstaat Navarra feest tijdens de Día de Navarra. Het is een dag waarbij alles draait om San Francisco Javier, de schutspatroon van de deelstaat Navarra.

Scroll naar boven