Woningtypes in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Je kent het wel, je wilt een woning kopen of huren in Spanje en bij het kijken naar aanbiedingen wordt je doodgegooid met termen en benamingen voor de vele verschillende types die er in Spanje te vinden zijn. Het is vaak niet helemaal duidelijk waar je nu naar zit te kijken en soms zijn er voor eenzelfde type woning ook nog eens verschillende benamingen. Makelaar Claus van Mierlo van Nicla Casas legt het haarfijn uit, wel zo makkelijk en overzichtelijk.

De diverse soorten Spaanse woningen worden op vele manieren aangeboden en vaak lijkt het erop, dat alle aanbieders een eigen benaming verzinnen voor de verschillende bouwstijlen. Door allerlei internationale (taal) invloeden wordt het steeds minder duidelijk wat er nu eigenlijk bedoeld wordt als men het over een bepaald woningtype heeft. Hoewel sommige benamingen voor zich spreken, staan hieronder voor de volledigheid de uitleg van de woningen met de benamingen zoals deze in Spanje worden aangeduid.

Appartement

Een appartement is een wooneenheid binnen een groter complex. Het zgn. appartementsrecht wat hieraan verbonden is, geeft het recht tot het exclusieve gebruik van de in het eigendomsbewijs (escritura) omschreven woning. Daarnaast kan de eigenaar gebruik maken van de gezamenlijke voorzieningen binnen het complex, zoals bijvoorbeeld liften, trappen, zwembaden, tuinen, etc.

Meestal beschikt een appartement over een terras in de vorm van een balkon. Als het appartement op de begane grond gelegen is, bestaat er tevens de mogelijkheid dat er een tuin aan verbonden is, dat net als de woning zelf exclusief door de eigenaar van het betreffende appartement gebruikt kan worden.

Bungalow

Een bungalow is een vrijstaande of geschakelde woning bestaande uit één woonlaag met daarboven evt. een dakterras. Bungalows kunnen worden gebouwd met een platdak danwel een pannendak, maar ook een combinatie is mogelijk. Voorwaarde is, dat alle vertrekken op de begane grond zijn en dat er derhalve, m.u.v. het dakterras, geen trappen aanwezig zijn. Bovendien beschikken de meeste bungalows over een privé tuin.

Cortijo

Een cortijo is een woonhuis dat meestal gebouwd is op een groot perceel. Omdat de meeste cortijo’s vroeger als boerderij dienst hebben gedaan, beschikken deze woningen vaak over veel extra ruimte. Over het algemeen zijn de voormalige stallen omgebouwd tot woonvertrekken waardoor men regelmatig meerdere woonkamers of volledige appartementen in een cortijo aantreft.

Vanwege de enorme ruimte die de meeste cortijo’s te bieden hebben, zijn deze woningen ook uitermate geschikt om extra slaapkamers te maken zodat er een Bed & Breakfast in gevestigd kan worden. Een cortijo wordt vaak verward met een finca.

Finca

Veel mensen denken bij een finca aan een landhuis of boerderijstijl op een groot perceel waar de buren op behoorlijke afstand wonen en privacy derhalve gegarandeerd is. Deze beschrijving heeft echter slechts voor een klein gedeelte betrekking op een finca. Een Spaanse finca is namelijk niets meer of minder dan een perceel, een grondstuk (groot of klein) al dan niet bebouwd met een opstal in welke vorm dan ook.

We kennen in Spanje diverse typen fincas. In het Plan General de Ordenación Urbana (bestemmingsplan) van de gemeente is voor elk perceel vastgelegd welk gebruik er voor die bepaalde finca is toegestaan. Op deze pagina staan de diverse finca-types nader omschreven waarbij ook de verschillen tussen cortijo’s en finca’s wordt uitgelegd.

Duplex-en Triplex-woning

Kort samengevat is een duplex-woning een geschakeld huis met meerdere verdiepingen, die intern bereikt kunnen worden. Men spreekt over duplex-woningen als deze 2 woonverdiepingen hebben t.w. begane grond en 1e verdieping evt. met dakterras. Indien er nog een 2e verdieping is, zijn er 3 woonverdiepingen en spreekt men over een triplex-woning.

Duplex-woningen kunnen gebouwd worden in een rij, geschakeld met andere duplex-woningen, danwel op een hoek, geschakeld met bijvoorbeeld appartementen. Tevens is het mogelijk, dat de duplex-woningen twee-aan-twee geschakeld zijn, vergelijkbaar met een twee-onder-één-kap woning zoals men deze in noord-Europa vaak tegenkomt.

Over het algemeen beschikken duplex-woningen over een woon-eetkamer, keuken en badkamer/toilet op de begane grond en treft u de slaapkamers, de badkamer(s) en evt. het dakterras op de verdieping. Soms hebben deze duplex-woningen een eigen afgesloten privé garage onder het huis welke eveneens intern via een trap bereikbaar is. Bovendien beschikken de meeste duplex-woningen over een tuin of terras op de begane grond. Men spreekt derhalve bij een duplex-woning over een compleet huis, geschikt voor permanente bewoning.

Villa of Chalet

Een villa of chalet is een vrijstaande woning, gelegen op een afgescheiden perceel. De grootte van de villa is afhankelijk van het ter plaatse geldende bestemmingsplan, dat o.a. aangeeft wat de maximale bebouwingsgraad (aantal m²) van het betreffende perceel is. Ook de maximaal toegestane hoogte van de villa is in dit bestemmingsplan vastgelegd. Als u zich aan de normen van het bestemmingplan houdt, bent u redelijk vrij om bijvoorbeeld zelf een villa te ontwerpen en te laten bouwen. Ook uw eigen perceel kunt u naar eigen idee ‘aankleden’ met evt. een zwembad, garage, tuin, etc.

Scroll naar boven