Hoe gebruik je een EU-parkeerkaart voor gehandicapten in Spanje?

Hoe gebruik je een EU-parkeerkaart voor gehandicapten in Spanje?
Beeld: Canva

De EU-parkeerkaart voor gehandicapten, ook bekend als de ‘European Disability Parking Card’ is een internationaal erkend bewijs dat aantoont dat een persoon met een handicap hulp nodig heeft bij het parkeren. In Spanje wordt deze kaart (Tarjeta Europea de Estacionamiento para personas con discapacidad) erkend en gebruikt om mensen met een handicap gemakkelijker en veiliger te laten parkeren.

Als je een lichamelijke handicap hebt die jouw mobiliteit beperkt, heb je in jouw land mogelijk recht op een EU-parkeerkaart voor gehandicapten. Deze kaart moet in alle EU-landen erkend worden. Als je naar een ander EU-land reist, heb je met die EU-parkeerkaart bepaalde parkeerrechten en -faciliteiten. Deze verschillen per land. De parkeerkaart wordt afgegeven door de bevoegde instantie in jouw land volgens de daar gebruikelijke procedures. De kaart is gebaseerd op het gestandaardiseerde EU-model.

Hoe werkt het?

De EU-parkeerkaart werkt door het bezit ervan aan te geven dat de houder een beperking heeft die belemmert bij het parkeren en uitstappen van de auto. Hierdoor hebben zij recht op speciale parkeerplaatsen die dichter bij de uitgang of ingang van een gebouw of locatie liggen en meer ruimte bieden om uit te stappen.

Hoe krijg je de kaart?

Om een EU-parkeerkaart voor gehandicapten in Spanje te krijgen, moet men aan bepaalde criteria voldoen. Het is belangrijk om te weten dat de criteria variëren per land, maar in Spanje moet men een medische verklaring hebben die aantoont dat men een permanente of tijdelijke beperking heeft. Vervolgens kan men de kaart aanvragen bij de plaatselijke autoriteiten.

In Spanje is dat bij een gemeentehuis van bijvoorbeeld jouw woonplaats in Spanje, meer informatie lees je HIER (in het Engels). In Nederland kan deze kaart aangevraagd worden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) via DEZE website. In België is de kaart aan te vragen bij de Sociale Zekerheid via DEZE website

Waar geldt de kaart?

De EU-parkeerkaart voor gehandicapten is erkend in heel Europa, dus het is geldig in alle EU-landen, waaronder Spanje. Het is belangrijk om te weten dat sommige landen aanvullende regels en verordeningen hebben voor het gebruik van de kaart. Het is daarom raadzaam om te informeren bij de plaatselijke autoriteiten voordat je de kaart gaat gebruiken.

Voorwaarden voor gebruik

Op wegen en parkeerterreinen zijn de voor gehandicapten gereserveerde parkeerplaatsen aangeduid met een rolstoelsymbool. Parkeer niet op wegen waarvoor een parkeerverbod geldt, tenzij de plaatselijke regelingen dit specifiek toestaan. Ga dit ter plekke na. Voor voertuigen met een zichtbare parkeerkaart gelden verschillende regelingen met betrekking tot parkeertarieven en toegestane parkeertijd. Ga dit ter plekke na. In voetgangersgebieden mag u niet rijden of parkeren. Ga dit ter plekke na.

Op de meeste parkeerterreinen gelden speciale regelingen voor voertuigen met een zichtbare parkeerkaart. Kijk op de informatieborden van het parkeerterrein of informeer bij de beheerder.

LET OP: De ‘European Disability Parking Card’ is niet hetzelfde als de ‘EU disability card’. De Europese gehandicaptenkaart is nog niet officieel in gebruik genomen in de EU-landen en wordt getest in diverse landen waaronder België. De EU-gehandicaptenkaart moet zorgen voor gelijke toegang tot bepaalde voordelen, vooral op het gebied van cultuur, vrije tijd, sport en vervoer. Op basis van deze goede ervaring zal de Europese Commissie tegen eind 2023 een Europese gehandicaptenkaart voorstellen die voor alle EU-landen geldt.

Conclusie

In het kort, de EU-parkeerkaart voor gehandicapten in Spanje is een handige en waardevolle tool voor mensen met een handicap die hen helpt bij het parkeren en uitstappen van de auto. Het is erkend in heel Europa en het is gemakkelijk te verkrijgen door een medische verklaring aan te vragen bij de plaatselijke autoriteiten.

Scroll naar boven