Crematie in Spanje

Crematie in Spanje
Beeld: Pixabay

Spanje is het land waar de meeste crematoria te vinden zijn in de hele Europese Unie. Verdeeld over het hele land staan er meer dan 380 ovens waar overledenen gecremeerd kunnen worden met een capaciteit van 1.456 personen per dag (terwijl de vraag niet meer is dan 419 per dag). Het aantal mensen wat zich laat cremeren is steeds groter geworden tot inmiddels 40% van alle overledenen in het land. Men verwacht dat in het jaar 2025 dat aantal gestegen zal zijn naar 60%.

Artikel is bijgewerkt op 18 november 2021.

Een van de redenen waarom steeds meer families kiezen voor crematie zijn de hoge kosten van een begrafenis, de huur van de begraafplaats en het onderhoud van de rustplaats. Dit komt onder andere omdat er steeds minder plaats is op de Spaanse kerkhoven wat de prijzen weer doet stijgen.

Volgens de gegevens van de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) (2021) heeft een begrafenis in Spanje een gemiddelde kostprijs van 3.739 euro terwijl een crematie gemiddeld 3.617 euro kost in Spanje. Er zijn echter enorme verschillen te vinden tussen regio’s en steden in Spanje. De gemiddelde prijs voor een graf is ongeveer 646 euro terwijl dat voor een urn na crematie gemiddeld 547 euro is.

Kosten

Terwijl de gemiddelde kosten voor een “normale” begrafenis (entierro of inhumación) in Spanje oplopen tot zo’n 3.739 euro en de kosten voor een wat uitgebreidere begrafenis tussen de 6.500 en 10.000 euro kunnen zijn, zijn de kosten voor crematie iets goedkoper, maar ook dat hangt af van waar dat gebeurt in Spanje.

De kosten voor een crematie (incineración of cremación) verschillen enorm naargelang de autonome deelstaat, provincie en stad in Spanje. Over het algemeen kan gesproken worden van een gemiddelde kostprijs van 3.617 euro waarbij de prijzen liggen tussen de 2.600 euro als goedkoopste tot 5.500 euro als duurste prijs.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van gemiddelde crematiekosten per provincie: Alicante 5.533 euro; Barcelona 4.052 euro; Granada 3.063 euro; Madrid 3.565 euro; Málaga 2.860 euro; Murcia 3.454 euro; Sevilla 3.804 euro; Valencia 3.583 euro en Zaragoza 2.872 euro. Dit zijn de prijzen inclusief de crematie, een urn en de nis om de urn te plaatsen op een kerkhof (deze heeft een huurprijs). Op DEZE lijst (2021) staan niet alle steden in Spanje vermeld.

Wat is crematie

De crematie is het proces waarbij het lichaam van een overledene door blootstelling aan temperaturen boven 800 graden celsius tot as wordt verbrand. Het lichaam van de overledene kan in de crematieoven geplaatst worden in een kist of op een ligplank gewikkeld in een lijkwade. De verassingstijd is ongeveer anderhalf uur. De as van een volwassen persoon weegt ongeveer 2,5 tot 3 kg (inclusief kist). Naderhand kunnen nabestaanden de as bewaren in een urn, maar asverstrooiing is ook mogelijk.

As verstrooien in Spanje

​Voor het verstrooien van as in Spanje bestaat er geen algemene wettelijke norm. Indien gewenst kun je contact opnemen met de betreffende Spaanse Gemeente. Voor de uitvoer van as zijn wettelijk geen documenten vereist. Toch kan het verstandig zijn om de volgende (Engelse) documenten bij de asbus te voegen:

  • Internationale verklaring van overlijden
  • Verklaring van crematie

Voor meer informatie over de uitvoer via Schiphol kun je contact opnemen met de Douane van Schiphol.

Scroll naar boven