Begrafenis in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

In Spanje overlijden er jaarlijks zo’n 400.000 inwoners die ervoor kiezen vanwege geloofsoverweging of traditie begraven te worden. Een 60% van de overleden personen in 2017 werd begraven terwijl een 40% gekozen heeft voor crematie. Het begraven is op dit moment nog steeds populairder dan crematie maar men verwacht dat in het jaar 2025 de verhoudingen precies andersom zullen liggen.

De begrafenis (entierro) in Spanje is anders dan in Nederland en België waarbij het grootste verschil hem zit in de uiteindelijke rustplaats die in de meeste gevallen plaats zal vinden in een begrafenis-nis (nicho).

Kosten: gemiddeld

Als we kijken naar de kosten voor een crematie in Spanje dan zijn die gemiddeld 3.617 euro wat vele malen lager is dan die van een begrafenis. De gemiddelde kosten voor een “normale” begrafenis zonder veel extra’s ligt rond de 3.739 euro. Wil je meer extra’s en details dan lopen de kosten op tot bedragen tussen de 6.500 en 10.000 euro. Deze prijzen zijn altijd afhankelijk van de autonome regio, provincie en stad waar de begrafenis plaatsvindt. Bekijk HIER actuele prijzen in 2021.

Kosten: doodskist

Er zijn al simpele doodskisten (ataúdes of féretros) te vinden tussen de 800 en 1.000 euro maar afhankelijk van het ontwerp en de kwaliteit van de materialen en details kan dat bedrag vermenigvuldigd worden met 10 of meer.

Kosten: rouwcentrum

De volgende kostenpost bij een begrafenis is het rouwcentrum (tanatorio) waar de familieleden en vrienden bij elkaar kunnen komen om te rouwen om de dood van de overledene. De huur van een rouwcentrum is gemiddeld zo’n 500 euro maar ook hierbij geldt dat deze kosten flink kunnen stijgen als men meer extra’s wilt hebben.

Kosten: lijkwagen

Het vervoer (traslado) van een doodskist met daarin het lichaam van de overledene heeft ook zo zijn eigen kosten waarbij dit gemiddeld zo’n 500 euro is. Het gaat dan om het vervoer in een speciale lijkwagen van het rouwcentrum (tanatorio) naar de begraafplaats (cementerio).

Mocht een lichaam van een overledene vervoerd moeten worden naar het buitenland dan lopen de kosten behoorlijk op en kan dat richting de 6.000 euro gaan. Daarom is het hebben van een goede verzekering tijdens een vakantie in het buitenland erg belangrijk.

Kosten: nis en grafsteen

In Spanje wordt in principe iedereen begraven in een nis (nicho) in een muur vol met graven. Deze nis moet voor een bepaalde tijd gehuurd worden. De huurperiode is meestal voor langere tijd zoals 20 of 50 jaar tegen bedragen vanaf 1.000 euro.

Ook hier geldt weer dat de prijzen verschillend zijn in de autonome deelstaten, provincie en steden en uiteen lopen tussen de 150 en 700 euro per jaar. Hierbij moet men ook nog de jaarlijkse onderhoudskosten die tussen de 60 en 300 euro liggen optellen.

Wil je dat de nis (nicho) er mooi uitziet dan kun je ook een grafsteen (lápida) aanschaffen die geplaatst wordt nadat de nis gesloten is. Om een gemiddelde prijs van een grafsteen aan te geven is erg moeilijk aangezien er zo veel mogelijkheden zijn. Maar men kan er vanuit gaan dat de goedkoopste grafsteen zo’n 250 euro kost.

Kosten: bloemen etc.

Als bijkomende kosten dient men bij een begrafenis ook rekening te houden met de bloemen (flores) waarbij de prijzen tussen de 60 en 700 euro of meer liggen. Het is ook vrij normaal om bij een overlijden een advertentie in de lokale krant te plaatsen waarbij de kosten kunnen oplopen naar 400 euro of meer.

Kosten: administratie

Bij een overlijden komen ook administratieve kosten kijken zoals het inschrijven in het overlijdensregister (inscribir la defunción en el registro civil) een medisch certificaat van overlijden (certificado médico de defunción) en diverse andere administratieve rompslomp zoals belastingen en kosten die oplopen naar de 150 euro.

Scroll naar boven