Verplicht mee te nemen in een auto in Spanje

Verplicht mee te nemen in een auto in Spanje
Beeld: 123rf

Woon je in Spanje en rij je daar al een tijd rond dan zal het volgende oud nieuws zijn maar voor veel vakantiegangers die met de eigen auto naar Spanje komen is het wellicht niet zo vanzelfsprekend. Rij je Spanje binnen dan moet je de regels van dat land respecteren. Dat geldt ook voor wat je verplicht bij je moet hebben in de auto in Spanje.

Voorkom problemen en/of bekeuringen en eventueel gevaarlijke situaties door te voldoen aan de Spaanse verkeerswet. Dit artikel gaat om wat iemand bij zich moet hebben in de auto als men op de Spaanse wegen rijdt waarbij het niet uitmaakt of je met een Spaans of buitenlands kenteken rondrijdt.

Verplicht

Gevarendriehoek

Het is in Spanje verplicht om 2 gevarendriehoeken (triángulos / dispositivos portátiles de señalización) in de auto te hebben. Volgens de Nederlandse ANWB geldt dit alleen als men rondrijdt met een Spaans kenteken. Eigenaren van een auto met een buitenlands kenteken hoeven maar 1 gevarendriehoek bij zich te hebben.

Het wordt echter wel aangeraden om 2 gevarendriehoeken bij je te hebben om deze 50 meter voor en 50 meter achter de auto te plaatsen in geval van pech langs de weg, dat is altijd veiliger.

Veiligheidshesjes

Het is verplicht om in Spanje 1 veiligheidshesje (chaleco reflectante) bij je te hebben die niet in de kofferbak mogen liggen maar binnen handbereik, het liefst zo dicht mogelijk bij de bestuurder, moeten zijn. Het wordt echter aangeraden om 2 hesjes in de auto te hebben. De hesjes moeten fluorescerend geel, oranje of rood zijn en zijn bedoeld voor de bestuurder en bij een tweede hesje voor een passagier.

Reservewiel

In de Spaanse verkeerswet staat nog steeds dat het verplicht is een reservewiel (rueda de repuesto) bij je te hebben maar er zijn steeds meer automodellen waar geen reservewiel meer aanwezig is. Is dat laatste het geval dan dien je een bandenreparatieset (kit antipichazos) bij je te hebben in de auto (niet nodig als men rijdt op run-flat-tires). Het is ook verplicht om de nodige gereedschap (herramientas) om een wiel te verwisselen bij zich te hebben. Het verwisselen van een band mag niet overal langs/op de weg in Spanje en in de meeste gevallen is het verplicht een sleepdienst (grua) te bellen.

Sneeuwkettingen

In diverse delen van Spanje is het verplicht om sneeuwkettingen (juego de cadenas) of van ijzer of van textiel bij je te hebben. Een andere keuze is ook het hebben van sneeuwbanden (neumáticos de invierno) maar daar waar veel sneeuwoverlast is kan alsnog de sneeuwketting verplicht zijn.

Brandblusser

Als het voertuig waarmee men rijdt voor publiek personenvervoer is, een “mixto” model, voor transport van materialen of het maximum toegestane gewicht van 3.500 kilo overschrijdt, dan moet men een brandblusser (extintor) bij zich hebben.

Documentatie

Het is verplicht om de juiste kenteken papieren (ficha técnica + permiso de circulación) bij zich te hebben in de auto die APK (ITV) gekeurd dient te zijn. In Spanje is de ITV keuring te zien aan een sticker (pegatina) op de voorruit.

Niet (meer) verplicht

Het is in Spanje niet (meer) verplicht om de verzekeringspapieren (recibo del seguro) bij zich te hebben, dat is gelinkt aan het kentekennummer en kan door de politie makkelijk gecontroleerd worden.

Het is ook niet verplicht om een tweede bril (gafas adicionales) op sterkte bij zich te hebben, iets dat op internet wel vaak geschreven wordt.

Ondanks dat het niet verlicht is raadt men wel aan om een tweede bril als extra mee te nemen en de verzekeringspapieren bij zich te hebben om problemen te voorkomen.

Vroeger was het verplicht om een setje reservelampen (lámparas de repuesto) bij zich te hebben in de auto maar dat is niet meer verplicht tegenwoordig. In de meeste gevallen kunnen de lampen alleen nog maar vervangen worden bij garages en de normale lampen zijn steeds moeilijker te vervangen.

Huurauto

Mocht je in Spanje een auto huren met Spaans kenteken dan is het dus verplicht om aan het bovenstaande inclusief de twee gevarendriehoeken en veiligheidshesjes te voldoen.

Motor/Scooter

De bestuurder en een eventuele passagier zijn bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom, ’s nachts en bij slecht zicht, verplicht een lampje, reflector of veiligheidshesje te dragen.

Daarnaast is het verplicht om de juiste kenteken papieren (ficha técnica + permiso de circulación) bij zich te hebben op een motor die APK (ITV) gekeurd dient te zijn.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Verkeersboetes en overtredingen in Spanje[/su_note]

Boetes

Mocht je door de politie worden aangehouden en geconstateerd worden dat je niet voldoet aan de Spaanse wet dan kan men boetes geven, iets dat geldt voor Spaanse automobilisten en voor buitenlanders die met de eigen auto in Spanje rijden.

Het niet bij je hebben van een veiligheidshesje kan 200 euro kosten (en bij een Spaans rijbewijs 2 punten kosten). Het niet bij je hebben van de gevarendriehoeken kost 200 euro en het niet bij je hebben van een reservewiel of reparatieset kost 200 euro aan boete.

Buitenlanders die in Spanje wonen en een Nederlands/Belgisch rijbewijs hebben maar wel officieel staan ingeschreven moeten er rekening mee houden dat ook zij punten op een rijbewijs kwijt kunnen raken. Dat staat vermeld op de bekeuring en zal van invloed zijn op het moment men een Spaanse rijbewijs wil of moet aanvragen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Het Nederlands/Belgisch rijbewijs en de punten in Spanje[/su_note]

Scroll naar boven