LPG rijden en tanken in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Het rijden met LPG als brandstof voor een personenwagen is iets dat niet erg populair is in Spanje en wat in andere EU-landen ook steeds verder daalt. Toch rijden er in heel Europa nog zo’n 15 miljoen auto’s rond die op LPG rijden terwijl dat aantal in Nederland niet meer is dan 130.000 voertuigen, in België minder dan 25.000 en in Spanje iets meer dan 50.000 personenwagens.

LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas. In België en Nederland wordt hiermee in het algemeen autogas bedoeld. In Spanje is de afkorting voor LPG echter anders, te weten GLP wat staat voor Gas Licuado del Petróleo.

Het Spaanse GLP is autogas dat gebruikt wordt als brandstof voor voertuigen en is wereldwijd de meest gebruikte alternatieve brandstof met wereldwijd meer dan 25 miljoen voertuigen die op autogas rijden.

Autogas-voertuigen hebben de kenmerkende ECO van de Spaanse verkeersdienst DGT gekregen vanwege de bijna nulemissie van stikstofoxiden en deeltjes en verminderd CO2 wat bijdraagt ​​aan de vermindering van stedelijke vervuiling, het broeikaseffect en geluidsniveaus in steden.

Als je met de eigen auto vanuit Nederland of België naar Spanje rijdt moet je rekening houden dat er weinig plaatsen zijn waar men de gastank kan bijvullen.

Op deze website is een kaart te zien waar tankstations zijn waar men autogas kan tanken. In totaal zijn er in heel Spanje 622 plaatsen waar men voor LPG/GLP terecht kan.

In de meest toeristische gebieden zijn de aantallen als volgt: Catalonië 112; Comunidad Valenciana 50; Murcia 20; Andalusië 94; Balearen 18; Comunidad de Madrid 50 en op de Canarische Eilanden 20. Klik op deze kaart om te kijken waar men terecht kan in de autonome regio’s.

Handig is ook de smartphone app van Autogas: Download de iOS HIER en de Android versie HIER. In deze app kan je als je al rijdt in Spanje zien waar je terecht kunt om te tanken.

Klik HIER voor de actuele LPG/GLP prijzen in Spanje.

Scroll naar boven