Wat is Top Manta in Spanje

Wat is Top Manta in Spanje
Beeld: Diari de Tarragona

Top Manta is een uitdrukking die gebruikt wordt in Spanje om de straatverkopers te omschrijven. Naast grote steden als Buenos Aires, Londen, Rome of Parijs waar je ze nog in kleine aantallen ziet, zie je in Spanje overal langs de toeristische kust en in de grote steden de straatverkopers die met lakens vol schoenen, tassen, horloges, sjaals etc. lopen om deze op clandestiene wijze te verkopen aan de vaak gewillige toeristen.

De Top manta is een fenomeen en een soort plaag aan het worden want het lijkt er wel op dat de autoriteiten of niets willen doen of niets kunnen doen aan de vaak illegale straatverkopers die illegale namaak spullen verkopen. Het lijkt erop dat er steeds meer bijkomen en dat houdt dus in dat ze vrijgelaten worden om te verkopen en dat er door de mensen vraag is naar illegale spullen.

Toeristen

Vooral de toeristen die langs de boulevards en promenades tientallen Afrikanen spullen zien verkopen vinden het eigenlijk wel leuk, een soort van openlucht markt of warenhuis maar dan met veel goedkopere spullen. Kopers van deze illegale namaak spullen moeten er wel rekening mee houden dat dit in principe strafbaar is waarbij de politie boetes tot 300 euro kan opleggen en de gekochte spullen in beslag kan nemen.

Het kan ook soms voorkomen dat een toerist als deze op het vliegveld aankomt gecontroleerd wordt waarbij illegale spullen in beslag genomen worden en er weer sancties kunnen volgen. De kans op boetes en/of controles is klein maar het kan voorkomen en het is al gebeurd.

Maffia

Waar de kopers van de Top manta producten echter geen rekening mee houden is dat er een soort van maffia achter het hele gebeuren zit en dat het kopen van illegale spullen hartstikke fout en strafbaar is. Het zal niet de eerste keer zijn dat de politie gekochte spullen in beslag neemt en daarbovenop een boete van meer dan 300 euro uitschrijven, leuk souvenir dus voor de toeristen. Tevens betalen de illegale Top manta verkopers uiteraard geen belasting (dat kan ook niet over illegale spullen) en dat is weer in strijd met de wet.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Het fenomeen “Top manta” langs de Spaanse toeristische kust en in grote steden[/su_note]

Scroll naar boven