Wanneer is er uitverkoop in Spanje

Wanneer is er uitverkoop in Spanje
Beeld: 123RF

Traditioneel gezien zijn er twee grote korting of uitverkoopperiodes in Spanje, een in de winter en een in zomer. Sinds 2012 heeft de regering de kortingsperiodes vrijgegeven waarna winkeliers in principe het hele jaar door uitverkoop kunnen hebben wat de traditie van “rebajas de verano” en “rebajas de invierno” een beetje heeft doen verdwijnen.

Vroeger stonden er op de eerste dag van de uitverkoop in Spanje rijen met wachtende en dringende klanten maar dat is tegenwoordig op de Spaanse televisie en in het straatbeeld niet meer zo te zien. Daarbij is het ook zo dat de verkopen op internet steeds populairder worden waardoor je tijdens de uitverkoop eigenlijk niet meer uit de luie stoel hoeft te komen.

Zomeruitverkoop

De “rebajas de verano” beginnen traditiegetrouw op 1 juli in bijna heel Spanje en duren tot 31 augustus of begin september. Er zijn echter uitzonderingen zoals de Comunidad de Madrid waar de uitverkoop begint rond 21 juni en de Comunidad Valenciana waar dat rond 27 juni is.

Bij de zomerkortingen worden de ramen volgeplakt met “rebajas” borden en posters en de percentages 25%, 30%, 40%, 50%, 60% en 70%. Over het algemeen beginnen winkels met lagere kortingen om tegen het einde van de uitverkoop periode te eindigen op 70% of zelfs meer.

Winteruitverkoop

De “rebajas de invierno” beginnen traditiegetrouw na Driekoningen (Reyes Magos) op 7 januari en eindigen in Spanje ergens eind februari of half maart en soms zelfs nog later. Voor de winkeliers is de winterkorting periode een van de belangrijkste van het land waarbij de hoogste omzetten worden gemaakt.

Net zoals bij de zomeruitverkoop worden de ramen van winkels volgehangen met posters en borden met daarop de tekst “rebajas” en de typische percentages tussen de 30% en 80%.

Primeras & Segundas rebajas

Aangezien de uitverkoop in de wintermaanden en zomermaanden zo lang duurt, verdelen ze deze vaak in “primeras rebajas” ofwel de eerste uitverkoop wat meestal de eerste twee of drie weken zijn en de “segundas rebajas” ofwel de tweede uitverkoop wat na de tweede of derde week plaatsvindt.

Black Friday & Cyber Monday

De Spanjaarden en ook de Spaanse winkeliers zijn de laatste jaren steeds meer in de ban van de Black Friday en Cyber Monday kortingsdagen. Dat zijn van oorsprong Amerikaanse kortingsperiodes die na Thanksgiving plaatsvinden maar langzaamaan een plaats in de uitverkoop cultuur in Spanje hebben gekregen.

De datum van de Black Friday in 2018 is vrijdag 23 november en de Cyber Monday vindt plaats in 2018 op maandag 26 november (thanksgiving is op donderdag 22 november 2018).

Scroll naar boven