Heb je in spanje een wereldstekker nodig

Heb je in spanje een wereldstekker nodig
Beeld: 123rf

Veel mensen die Spanje bezoeken vragen zich af of men een wereldstekker of verloopstekker nodig heeft om elektronische apparatuur te kunnen gebruiken tijdens de vakantie. Het antwoord daarop is simpel … nee, dat is niet nodig. In Spanje worden de stopcontacten van type F gebruikt en de netspanning is 230 volt met een frequentie van 50 Hz.

Spanje heeft stopcontacten die twee ronde gaten hebben (type F) en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt geen [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]verloopstekker[/su_highlight] (wereldstekker) nodig. In deze stopcontacten passen de stekkers van het type C en F, die in Nederland en België gebruikt worden.

De netspanning is hetzelfde als die in Nederland (230 volt) dus alle elektronische apparatuur zoals telefoonladers, computerkabels, radio’s, televisies en haardrogers zijn normaal te gebruiken in Spanje.

Heb je in spanje een andere stekker nodig?

Het antwoord daarop is nee want de stekkers in Nederland en België zijn gewoon te gebruiken in Spanje. Het kan echter wel voorkomen (met name in oudere gebouwen) dat er nog oude types stopcontacten te vinden zijn waar geaarde ronde stekkers niet in passen omdat deze gemaakt zijn voor platte ongeaarde stekkers. Heb je voor spanje dus een speciale stekker nodig? Nee gelukkig niet 🙂

Wat is een wereldstekker

Een wereldstekker is een adapter met verschillende soorten stekkers. Hiermee kan een eigen apparaat gebruikt worden op verschillende contactdozen die er zijn in allerlei vormen in de wereld. Als de elektrische spanning ook nog eens afwijkt, zijn er [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]wereldstekkers[/su_highlight] die deze om kunnen zetten in een voor het apparaat geschikte spanning. Sommige moderne apparaten kunnen mogelijk al geschikt zijn voor verschillende spanningen, waardoor dit dan niet meer nodig is.

Scroll naar boven