Wat is een chiringuito in Spanje

Wat is een chiringuito in Spanje
Beeld: 123RF

Ongetwijfeld heb je de naam wel eens gezien als je in Spanje bent en waarschijnlijk heb je er wel eens gezeten, de chiringuito. Deze strandbars/restaurants zijn te vinden op de Spaanse stranden en dienen om de strandganger te voorzien van schaduw, drinken, ijs, snacks en in sommige gevallen een maaltijd.

Een chiringuito is een naam die men heeft gegeven aan de bars en restaurants die op de Spaanse stranden te vinden zijn, vergelijkbaar met strandpaviljoens of strandbars in Nederland en België maar dan meestal kleiner in opzet.

Bij sommige chiringuitos is het alleen mogelijk om drinken, snacks en ijs te kopen terwijl andere chiringuitos naast het eerdergenoemde ook complete maaltijden serveren. In principe hebben alle chiringuitos een bar met overdekt terras waar de strandganger terecht kan om in de schaduw te genieten van een koel drankje, koud ijsje of warme maaltijd.

Eerste in Sitges

Over het algemeen wordt aangenomen dat de allereerste chiringuito in het jaar 1913 in de kustplaats Sitges, net onder Barcelona, werd geopend. Deze staat er nog steeds en men beweerd dat de naam “chiringuito” afgeleid is van de wijze waarop cubanen een koffie bestelden door te zeggen “chiringo” of zelfs “chiringuito”.

De eigenaar van die strandbar, el capitán Calafell, noemde zijn lokaal uiteindelijk chiringuito vanwege zijn band met de indianos (Spaanse emigranten van de zuid Amerikaanse landen die rijk terugkeerden naar Spanje).

Tijdelijk

De chiringuitos zijn op de meeste plaatsen in Spanje tijdelijk van aard en worden alleen gedurende de warme zomermaanden geopend. Op veel plaatsen worden de chiringuitos afgebroken na de zomer om ze wanneer de zomer weer begint weer op te bouwen. Op andere locaties, waaronder veel in Andalusië, blijven chiringuitos het hele jaar open.

Scroll naar boven