‘Jueves Lardero’ in Spanje of het begin van Carnaval

Archieffoto
Beeld: Archieffoto

Wanener officieel het carnaval begint in Spanje viert men dat op veel plaatsen in het land met de “Jueves Lardero” wat in elke autonome regio weer een andere naam heeft zoals ‘Dijous Gras’ in Catalonië, ‘Día de la Mona’ in Albacete of ‘Jueves Merendero’ in Salamanca. Een ding hebben deze vette donderdagen gemeen en dat is dat er veel en vet gegeten wordt waarbij ook weer elke regio een eigen gerecht of specialiteit heeft.

De ‘Jueves Lardero’ stamt af van het Latijnse lardarius wat tocinero (vertaling onbekend) betekent. Op veel plaatsen in Spanje wordt deze dag wat het begin is van Carnaval gevierd met verschillende gebruiken waarbij een ding vaak centraal staat, het genieten van typische gerechten en als het even kan in de buitenlucht.

In Catalonië geniet men op de ‘Dijous Gras’ bijvoorbeeld van de tortilla de patatas (aardappelomelet) of butifarra de huevo worst terwijl men op de Balearen eilanden op ‘Dijous Llarder’ geniet van gerechten met eieren zoals de tortilla de patata of coca de llardons die men overigens op meer plaatsen in Spanje eet op deze dag. Ook in de Comunidad de Madrid eet men traditioneel de tortilla de patata op de dag die ook wel bekend staat als de ‘Día de la Tortilla’.

In Andalusië heeft elke regio weer een eigen traditie en is het onmogelijk om ze allemaal hier op te sommen. De dag staat in Andalusië ook wel bekend als de ‘Jueves Gordo’ of ‘Día de las merendicas’ wat op veel plaatsen ook een lokale feestdag is zoals in Churriana de la Vega, Cullar Vega in de provincie Granada of Benahadux in Almería en Puente Genil in Córdoba.

Ook in Castilië en León en Castilla-La Mancha wordt de ‘Jueves Lardero’ gevierd en is deze zeker bekend in de provincie Salamanca waar deze dag de ‘Jueves Merendero’ heeft of in Soria waar men het ook wel omschrijft als ‘Jueves lardero, pan, chorizo y huevo’ waar het de gewoonte is om met vrienden te gaan lunchen.

In de deelstaat Aragón maakt men gebruik van de ‘Jueves Lardero’ om genoeg vet te eten om de carnaval te doorstaan, ofwel ‘ponerse las botas’. Er wordt tortilla de patata, carne en chorizo gegeten tijdens deze dag.

Hierboven staan slechts enkele voorbeelden want er zijn nog veel meer tradities en traditionele gerechten te vinden in heel Spanje. Als je er nog een of meer weet, laat het ons weten en plaats een reactie 🙂

Scroll naar boven