Lieve en romantische Spaanse woorden

Lieve Spaanse woorden
Beeld: 123rf

Ben je romantisch aangelegd en vind je het leuk om Spaans te praten dan volgt hieronder een lijst met leuke, lieve en schattige woorden en enkele zinnen om in het Spaans jouw liefde of “amor” te verklaren.

Woorden

Onderstaande romantische en lieve woorden kunnen los of als onderdeel van een lieve zin gebruikt worden.

Cariño
Cariño (uitgesproken als carinjo) wordt in de volksmond ook wel eens afgekort naar Cari maar beiden betekenen niets minder dan “lieverd” of “schat”. Dit kun je dus elke dag gebruiken, het hele jaar door.

Guapa en Guapo
Guapo (mannelijk) en Guapa (vrouwelijk) (uitgesproken als gwapo en gwapa) betekent letterlijk “knap” maar kan ook gebruikt worden als “knapperd” of “lekker ding”. Dit woord kun je elke dag gebruiken tegen wildvreemden of bij bekenden, wat jij wilt.

Cielo of mi cielo
Cielo (uitgesproken als sjielo) is een erg zoetsappig woord en betekent letterlijk “hemel” en waarmee je eigenlijk wilt aangeven dat iemand hemels is … een engeltje of Ángel in het Spaans.

Corazón
Corazón (uitgesproken als corason) betekent letterlijk “hart” maar is steevast te horen in elk Spaanstalig lied. Je kunt Corazón net zo gebruiken als Amor of Cielo of elk willekeurig ander lief woordje.

Te quiero of Te amo
Te quiero (uitgesproken als te kiero) betekent letterlijk “ik wil je” maar wordt standaard gebruikt voor “ik hou van je”. Het is een vervoeging van het werkwoord Querer. Als je een stapje verder bent in een relatie kun je ook Te amo zeggen wat dieper gaat dan alleen maar Te quiero, iets wat je ook tegen je vader, moeder of buurman kunt zeggen.

Mi vida
Mi vida (uitgesproken als mi bida) betekent letterlijk “mijn leven” maar kan ook gebruikt worden om aan te geven dat je ontzettend veel van iemand houdt en dat die persoon je leven is, erg slijmerig dus.

Enamorado
Enamorada kan gebruikt worden om aan te geven dat je “verliefd” bent zoals bijvoorbeeld in de zin “estoy enamorado de ti” ofwel ik ben verliefd op je. Als je verliefd bent zeg je “estoy enamorado”.

Enkele zinnen

Om een gesprek wat makkelijker te maken of om een goede openingszin te hebben melden we hier enkele korte zinnen die met liefde te maken hebben. Waarschijnlijk ken je deze wel en maak je er dagelijks gebruik van en misschien ook niet en leer je nog wat 🙂

Eres el amor de mi vida.
Jij bent de liefde van mijn leven.

Te amo mucho.
Ik hou heel veel van jou.

Te extraño.
Ik mis je.

Tienes los ojos más bonitos del mundo.
Je hebt de mooiste ogen van de hele wereld.

Te querré para siempre.
Ik zal altijd van je houden.

Voy a soñar contigo.
Ik zal van je dromen.

Te quiero.
Ik hou van je.

Te amo, tu me complementas.
Ik hou van je, jij maakt me compleet.

Tu eres el hombre/mujer de mi vida.
Jij bent de man/vrouw van mijn leven.

Pienso en ti todo el tiempo.
Ik denk altijd aan je.

Eres la persona mas maravillosa del mundo.
Jij bent de mooiste van de hele wereld.

No puedo vivir sin ti.
Zonder jou kan ik niet leven.

Es amor a primera vista.
Het is liefde op het eerste gezicht.

(Yo) te echo mucho de menos.
Ik mis je heel erg.

Tienes una sonrisa muy bonita.
Je lacht zo lief / Je hebt een mooie glimlach.

Te quiero con todo mi corazón.
Ik hou van je met heel mijn hart.

Scroll naar boven