Waarom gebruik je in het Spaans soms dubbele letters in afkortingen?

Waarom gebruik je in het Spaans soms dubbele letters in afkortingen?
Beeld: Canva

Misschien is het je al eens opgevallen dat in het Spaans soms dubbele letters gebruikt worden in afkortingen. Denk daarbij aan EE.UU. of FF.CC. en CC.OO. Maar waarom gebeurt dit in het Spaans en wat is de betekenis van deze afkortingen?

In het Spaans worden dubbele letters in afkortingen gebruikt om de afkorting gemakkelijker te kunnen uitspreken en te begrijpen. In sommige gevallen kunnen dubbele letters ook worden gebruikt om verwarring te voorkomen tussen verschillende afkortingen die anders dezelfde spelling zouden hebben.

Een voorbeeld van een Spaanse afkorting met dubbele letters is “EE.UU.”, wat staat voor “Estados Unidos” (Verenigde Staten). Door de dubbele “E” en “U” is het gemakkelijker te herkennen dat het hier om de Verenigde Staten gaat, in plaats van bijvoorbeeld om “Ecuador” (wat ook afgekort kan worden als “EE.UU.” zonder dubbele letters).

Een ander voorbeeld van een Spaanse afkorting met dubbele letters is “CC.OO.”, wat staat voor “Comisiones Obreras” (Vakbond). De dubbele “C” en “O” helpen bij het onderscheiden van deze afkorting van andere mogelijke combinaties van de letters “C” en “O”.

Nog een voorbeeld met de afkorting “FF.CC.” wat staat voor “Ferrocarriles” (spoorwegen). Het wordt meestal gebruikt als onderdeel van de naam van een spoorwegmaatschappij, voor het aanduiden van een treinstation dat wordt bediend door een spoorwegmaatschappij of voor een bepaalde route die meestal op bruine verkeersborden zijn aangegeven.

Een andere veel voorkomende afkorting met dubbele letters is “C.C.A.A” dat staat voor “Comunidades Autónomas” (Autonome regio’s) zoals de C.C.A.A. de Murcia of C.C.A.A. de Extremadura.

In bedrijven kun je vaak de volgende afkorting met dubbele letters tegenkomen, “R.R.H.H.” wat staat voor “Recursos Humanos” (Personeelszaken).

Over het algemeen worden dubbele letters in Spaanse afkortingen dus gebruikt om de uitspraak en het begrip van de afkorting te vereenvoudigen en te verduidelijken.

Scroll naar boven