De tolvrije A-7 autoweg langs de Middellandse Zee in Spanje

De tolvrije A-7 autoweg langs de Middellandse Zee
Beeld: 123rf

De A-7 is een autoweg (autovía) langs de Middellandse Zee-kust. De weg loopt van Barcelona in het noorden via Valencia naar Algeciras in het zuiden en is 1.330 kilometer lang. Deze snelweg wordt in het Spaans bijgenaamd “Autovía del Mediterráneo” en in het Catalaans “Autovia del Mediterrani”, wat “Middellandsezee-autoweg” betekent. Het is de op een langste snelweg van het land.

De A-7 volgt het traject van de oude nationale weg N-340. De A-7 is dan door de vele aansluitingen bedoeld voor lokaal verkeer terwijl de AP-7 bedoeld is voor transitverkeer.

Traject

Het traject van de A-7 begint in de voorsteden van Barcelona bij Pallejà als zijtak van de A-2. Het eerste gedeelte gaat door bergachtig gebied en kent een aantal tunnels. Ter hoogte van Vallirana eindigt de autoweg tijdelijk, het verkeer moet vanaf hier over de N-340, die grotendeels 4-baans is maar veelal met gelijkvloerse kruisingen.

Tussen Vallirana en de stad Tarragona ontbreekt een lang deel van de snelweg. De A-7 gaat ten westen van Tarragona als de rondweg van de stad. Tot aan Miami Platja loopt de A-7 parallel aan de tolweg AP-7, daarna volgt een onderbreking van circa 160 kilometer.

Ten zuiden van Castellón de la Plana vervolgt de A-7 zich weer richting de stad Valencia. De weg gaat met een ruime boog om Valencia en komt langs een aantal voorsteden zoals Paterna en Torrent. Vanaf Silla verlaat de A-7 het kustgebied en gaat meer landinwaarts.

Ter hoogte van Xàtiva bereikt de A-7 een zeer bergachtig gebied. Hier is de autoweg lang onderbroken geweest. Sinds enkele jaren is de weg tussen Xàtiva, Albaida en Alcoy gereed.

Men kan nu dus vanaf Xativa tot aan Málaga bijna onafgebroken, alleen tussen de dorpjes La Rabita en La Guapa is een onderbreking, gebruikmaken van de Autovia A7 en passeert men de steden Albeida, Alcoy, Alicante, Murcia, Almeria en Motril. Ook tussen Málaga en het officiële eindpunt bij Algeciras zijn nog enkele onderbrekingen.

Scroll naar boven