Wat is de Portugese oorlogsschip kwal in Spanje

Wat is de Portugese oorlogsschip kwal in Spanje
Beeld: Wikimedia

Gedurende de zomermaanden en soms in de winter komen er in de zee bij Spanje kwallen voor. Deze vervelende, lastige en soms pijnlijke beesten heten in het Spaans medusas. Een van die kwallen is de gevreesde Portugese oorlogsschip ofwel in het Spaans carabela portuguesa kwal.

De carabela portuguesa of Portugees oorlogsschip is in principe makkelijk te herkennen vanwege de fluorescerende violette kleur en het lichaam wat gevuld is met gas waardoor de (valse) kwal op het wateroppervlakte drijft. We spreken van (valse) kwal omdat de “physalia physalis” eigenlijk geen kwal is maar een complexe kolonie van honderden poliepen.

Het voordeel van de carabela portuguesa is dat deze kwallensoort een deel (de met gas gevulde violet gekleurde zak) boven water op het zeeoppervlak drijft. Hierdoor zijn deze kwallen in tegenstelling tot andere kwallensoorten makkelijker te zien en herkennen.

Tentakels

Het dier heeft tentakels die tot wel 30 meter lang kunnen worden bij de grotere exemplaren. Deze tentakels hebben een hoge concentratie nematocysten waardoor de steken bij de mens veel pijn doen en een neurogene shock met bijeffecten kan veroorzaken, soms zelfs met de dood tot gevolg.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Wat te doen bij een kwallenbeet in Spanje[/su_note]

De tentakels dienen echter niet om mensen aan te vallen maar om vissen te verlammen met hun beet. De lange tentakels kunnen echter ook gevaarlijk zijn voor de mens als ze erin verstrikt raken en kunnen verdrinken.

Symptomen

De symptomen van een steek zijn een stekende pijn, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en shock. Een gewone aanraking levert meestal een klein aantal steken op. Ga zo snel je kan uit het water en wees extra voorzichtig als je de tentakels van een menselijk lichaam verwijderd.

Ook als het dier op het strand ligt of dood is kan het nog gevaarlijk zijn en dient men het met voorzorg weg te halen.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Welke kwallen komen voor in Spanje[/su_note]

Scroll naar boven