Wat te doen bij een kwallenbeet in Spanje

Wat te doen bij een kwallenbeet in Spanje
Beeld: Pixabay

Gelukkig is een kwallenbeet in principe niet gevaarlijk voor een mens, tenzij je natuurlijk allergisch bent voor kwallenbeten. Hieronder iets meer informatie over kwallen en wat te doen als je gestoken bent.

Als eerste een misverstand uit de wereld helpen: men spreekt weliswaar over een kwallenbeet maar kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif. Tijdens een kwallenbeet wordt dit gif in de huid van de mens gespoten. In de meeste gevallen is een kwallenbeet niet ernstig maar het kan geen kwaad om de onderstaande stappen zorgvuldig te doorlopen.

Gestoken door een kwal

  • Raak niet in paniek, een kwallensteek is in de meeste gevallen niet ernstig.
  • Spoel de huid af met zout zeewater, warm water of helemaal niet. Spoel de huid niet af met zoetwater uit de kraan of fles.
  • Verwijder (met handschoenen of pincet) eventuele resten van tentakels.
  • Je kunt de huid insmeren met hetzelfde middel als je gebruikt na een insectenbeet. Dit zal het jeuken verminderen.
  • Indien je een behoorlijke kwallenbeet hebt opgelopen en/of verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen etc. optreden, schakel direct medische hulp in. Het zou zo kunnen zijn dat je allergisch bent voor een kwallenbeet.

Plassen of niet plassen

Veel mensen spreken over urineren of plassen over een kwallenbeet. Volgens hen helpt het plassen over een kwallenbeet tegen de pijn en jeuk die veroorzaakt wordt. Het antwoord is simpel NEE. Het is allemaal een fabeltje uit 1997 toen in een aflevering van de televisieserie Friends werd “aangetoond” dat plassen zou helpen tegen de pijn van een kwallenbeet.

In de aflevering werd Monica gebeten door een kwal en heeft daar erg veel last van. Joey meende gezien te hebben in een documentaire dat over een kwallenbeet plassen werkt tegen de pijn en jeuk. Monica probeert het uit en plast over haar pijnlijke plek. In de aflevering wordt gedaan alsof het helpt maar in het echt is dat (helaas) niet het geval. Sterker nog, het zuur in urine kan de pijn versterken. Plas daarom nooit over een kwallenbeet. Ook het Rode Kruis raadt aan niet te urineren over een kwallenbeet.

[su_note note_color=”#FFF3E0″ text_color=”#444444″]Lees hier over welke kwallensoorten voorkomen in Spanje.[/su_note]

Scroll naar boven