Spanje heeft een jachtverbod op de Iberische wolf

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
123rf
Beeld: 123rf

De Spaanse regering heeft in 2021 een landelijk jachtverbod op de Iberische wolf aangekondigd. Dat is volgens de dierenbeschermers uitstekend nieuws maar de jagers en veetelers zijn niet zo blij met deze nieuwe maatregel. Lees alles over dit bijzondere Spaanse dier.

De Iberische wolf (Canis lupus signatus) is een kleine ondersoort van de wolf die alleen in Spanje en Portugal voorkomt. Volgens de laatste cijfers van 2012-2014 werden er 297 roedels geteld in Spanje. Het overgrote deel van de Iberische wolf leeft in Castilië en León, Galicië, Asturië, Cantabrië en in mindere mate Baskenland, la Rioja en Castilla-La Mancha.

De Iberische wolf heeft een iets rossiger vacht dan de grijze wolf. Ze zijn iets kleiner dan ondersoorten uit noordelijker gebieden in Europa. De vacht is in de winter voorzien van een grauwe dekvacht en in de zomer verliest de wolf veel van zijn haren en heeft dan een enigszins ‘shabby’ uiterlijk. De poten zijn breed aan de onderkant, zodat het dier in rotsachtige streken een goede grip op de ondergrond heeft.

Iberische wolven leven in paren of kleine familiegroepen en maken jacht op jonge reeën, konijnen, egels, ratten, hagedissen, vogels en insecten. Ook eten ze eieren en vruchten zoals bessen. 

Een groep bestaat meestal uit een mannetje en een vrouwtje, voor langere tijd vergezeld door hun eigen opgroeiende nageslacht. Meestal verlaten de jongen na de puberteit de groep en vinden een eigen partner. Het komt zelden voor dat de ondersoort in grotere groepen jaagt of leeft.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top