De gierzwaluw of ‘vencejo común’ vogel in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Wist je dat de gierzwaluw in Spanje een beschermde vogel is? Dat betekent dat als je een exemplaar vindt je de politie kunt bellen die dan de vogel komt ophalen en naar een opvangcentrum zal brengen.

De kans dat je een gierzwaluw vindt is echter niet zo heel groot want deze vogels leven gedurende bijna 10 maanden in de lucht waar ze vaak op grote hoogtes vliegen, jagen, eten en al vliegend slapen. Maar er zijn momenten zoals in de broedperiode dat ze een plaatsje op land moeten opzoeken.

In de zomer van 2019 was er nog alarm omdat veel jonge gierzwaluwen vanwege de hitte uit bomen vielen. In een op SpanjeVandaag geplaatst artikel kun je meer hierover lezen.

Aapus apus

De gierzwaluwen zijn zeer sterk op het leven in de lucht aangepast. Buiten de broedperiode houden ze zich verscheidene maanden lang hoogstwaarschijnlijk zonder onderbreking in de lucht op. Bij hun vlucht manoeuvres kunnen ze in duikvlucht snelheden van meer dan 200 kilometer per uur bereiken.

De totale lengte is circa 17 centimeter. De spanwijdte ongeveer 40 centimeter. Een volwassen gierzwaluw weegt gemiddeld 46 gram. Het verenkleed is roetzwart van kleur, de kin en keel zijn witachtig, maar dat is vaak niet waar te nemen. 

De lange, sikkelvormige vleugels hebben een blauwachtige glans. Juvenielen zijn bruiner en hebben minder glans. De gemiddelde levensduur bedraagt ongeveer 6 jaar, wat erg lang is voor een vogel van een dergelijke grootte.

Er is geen seksuele dimorfie: het mannetje en het vrouwtje zijn uiterlijk niet te onderscheiden. Sommige onderzoekers kunnen mannetjes van vrouwtjes onderscheiden op basis van de roep.

De gierzwaluw heeft in verhouding zeer lange sikkelvormige vleugels. De staart is relatief kort en gevorkt. De snavel is relatief klein en kan ver geopend worden, wat dient om beter insecten te kunnen vangen in vlucht.

Beeld: Freepik
Scroll naar boven