Overzicht hondenstranden in Spanje (2019)

Overzicht hondenstranden in Spanje
Beeld: 123rf

Er is in de zomer geen groter plezier voor een hondenbezitter en liefhebber om samen met zijn/haar geliefde huisvriend te zwemmen, zonnen en genieten van de zee en het strand. Gelukkig kan dat ook steeds meer in Spanje en zijn er steeds meer gemeenten die delen van stranden of complete stukken strand ter beschikking stellen aan de honden en hun baasjes. Hieronder is een overzicht te zien van de stranden die officieel geschikt zijn voor honden.

We kijken hierbij alleen even naar de stranden die van Catalonië in het noordoosten tot aan Andalusië in het zuidwesten liggen met daarnaast ook aandacht voor de Balearen eilanden. Ben je echter op zoek naar hondenstranden ergens anders in Spanje, kijk dan eens op de website van redcanina waar alle hondenstranden van het land te vinden zijn. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld als er weer nieuwe stranden bekend zijn.

Catalonië

In de hele provincie Girona zijn officieel slechts 3 hondenstranden te vinden. Het La Rubina strand in Empuriabrava werd al in 2012 geopend en staat bekend als een van de beste hondenstranden van het land. In de gemeente l’Estartit is het Zona Canina de Playa Els Griells te vinden, een klein stukje strand waar door de gebruikers veel over geklaagd wordt vanwege de omvang van slechts 500 vierkante meter. In l’Escala ligt het Playa del Rec del Moli strand welke ook geschikt is voor het zwemmen met honden. In Colera is het hondenstrand Playa de las Barcas te vinden, geopend in 2018.

In de provincie Barcelona heeft de gemeente Pineda de Mar een speciaal stuk strand afgesloten waar men met honden mag komen, 24 uur per dag en het hele jaar door. In Arenys de Mar ligt het Playa La Picordia waar men tussen 1 juni en 16 september met honden mag komen die ingeschreven staan in het gemeenteregister (dit wordt gecontroleerd). In de stad Barcelona werd in de zomer van 2016 een nieuw hondenstrand geopend, gelegen aan de Playa de Llevant. Verder naar het zuiden heeft de kustplaats Sitges een van de populairste hondenstranden van de provincie, het Cala Vallcarca gelegen tussen Sitges en Castelldefels. In de gemeente Cubelles ligt een klein strand wat geschikt is voor honden.

In de provincie Tarragona zijn tevens enkele stranden te vinden zoals het Playa de la Riera d’Alforja in de kustplaats Cambrils. Dit strand werd in 2016 voor de honden geopend en recent heeft men diverse verbeteringen aangebracht. Op de grens tussen de gemeenten Miami Platja en l’Hospitalet de l’Infant is het uitstekend gelegen hondenstrand Punta del Riu te vinden. In de gemeente Ametlla de Mar zijn twee hondenstranden te vinden, te weten Bon Caponet en Cala del Cementiri, twee kleine baaien die geschikt zijn voor honden en hondeneigenaren. In de gemeente Alcanar ligt het Playa la Platjola strand en in het natuurgebied Delta de Ebro het Playa La Balsa de la Arena, een van de best beoordeelde hondenstranden van Spanje.

Comunidad Valenciana

In de provincie Castellón zijn officieel vier hondenstranden te vinden, te weten Playa de Les Llanetes en Playa de Aiguaoliva in de gemeente Vinarós. Dit zijn twee kleinere stranden die wel populair zijn en veel bezocht worden in de zomermaanden. In de gemeente Alcossebre liggen tevens twee stranden die geschikt zijn voor honden, te weten Playa l’Estany en Punta Capicorb. In Benicarlo is in juni 2018 het strand Playa El Barranquet opengesteld voor als hondenstrand. Een ander hondenstrand is te vinden in de gemeente Moncofar, het Playa Belcaire.

In de provincie Valencia liggen meerdere hondenstranden zoals het Playa de l’Ahuir in de kustplaats Gandía, een van de beste hondenstranden van de deelstaat Valencia. In de stad Valencia ligt het Playa de Pinedo strand welke in 2016 werd geopend en erg populair is geworden. In Valencia stad bevindt zich ook het Playa canina de Alboraya strand.  In El Puig ligt het Playa de la Torreta en in de gemeente Cullera het Playa El Brosquil, een moeilijk te vinden strand welke wel de moeite waard is.

De provincie Alicante heeft veel hondenstranden die eigenlijk het hele jaar door (maar vooral in de drukke zomermaanden) druk bezocht worden. Het Playa Mar y Montaña in de gemeente Altea werd in 2016 geopend als een officieel hondenstrand nadat er eigenlijk al jaren mensen met hun honden naar toe gingen. In Denia ligt het hondenstrand Playa de la Escollera Norte, niet een van de beste en mooiste stranden maar wel een plaats waar de viervoeter een duik in de zee kan nemen om af te koelen. In de stad Alicante ligt het Playa de Agua Amarga strand, gelegen tussen Alicante en Urbanova.

In de kleurige gemeente Villajoyosa ligt sinds 2016 het hondenstrand Playa Vilera del Xarco, een kleine baai welke moeilijk te bereiken is. In Campello ligt het Playa Barranc D’Aigües, tevens geopend in 2016. In dezelfde gemeente ligt ook het Playa Punta del Riu welke veel drukker bezocht wordt dan het andere hondenstrand van deze gemeente. In Santa Pola ligt het La Cala III de Las Calas del Cuartel strand, een van de beste hondenstranden van de provincie Alicante. In Torrevieja liggen Punta Margalla en de Cala del Moro hondenstranden. De gemeente Benissa heeft de baai Cala Lobello opengesteld voor honden en hun baasjes. In Calpe is het Cala Les Urques geschikt voor honden.

Murcia

Ook in de deelstaat/provincie Murcia zijn diverse hondenstranden te vinden zoals de drie stranden in de gemeente Mazarrón: Playa de Las Moreras, Playa del Gachero en de Playa de Cobaticas. Het gaat om kleinere stranden die makkelijk te bereiken zijn. In de gemeente Águilas ligt het Playa de la Cañada del Negro strand, een van de nieuwste stranden van de regio Murcia maar helaas ook meteen een van de slechtste. Ook Lorca heeft sinds 1 juni 2018 een hondenstrand gekregen op de Playa Larga. In de stad Cartagena is sinds 2018 het Playa La Calera opengesteld voor honden.

Andalusië

In de provincie Almería is, ondanks de vele natuurparken en prachtige stranden, officieel slechts een hondenstrand te vinden, het Playa de la Rana in de gemeente Adra. Dit strand werd in 2016 in gebruik genomen. Het water is niet geschikt is voor de mensen om te zwemmen. Dus je kunt je afvragen of dat wel geschikt is voor je trouwe hond.

Ook de provincie Granada heeft slechts een hondenstrand, het Playa El Cable in de gemeente Motril aan de Costa Tropical. Het gaat hier om een klein strand bestaande uit stenen en niet echt in de beste condities.

In de provincie Málaga zijn diverse hondenstranden te vinden, dit ondanks de vele politieke problemen die deze veroorzaakten. In Málaga stad ligt het kleine Playa de Arroyo Totalán, gelegen tussen Málaga en Cala del Moral, naast een cementfabriek. Niet een van de beste stranden waar dan ook veel over wordt geklaagd. In Fuengirola ligt het Playa del Castillo, gelegen naast het kasteel en een van de beste hondenstranden van de provincie Málaga.

In de gemeente Casares ligt het kleine hondenstrand Playa de Piedra Paloma, gelegen naast het Torre de la Sal strand welke in 2015 werd gesloten als hondenstrand. In Torre del Mar ligt het Playa Canina welke werd geopend in 2016 en veel gebruikt wordt door hondenliefhebbers. De gemeente Marbella heeft twee hondenstranden, te weten Playa El Pinillo en Playa de Ventura de Mar die in 2018 gepresenteerd werden.

In de provincie Cádiz is in de gemeente San Fernando het enige officiële hondenstrand van de provincie te vinden, het Zona Canina de Playa de Camposoto. Het gaat hier om een zandstrand die in 2016 in gebruik werd genomen als hondenstrand. Het strand is moeilijk te bereiken omdat de parkeerplaats op grote afstand ligt van het hondenstrand, iets waar dan ook veel over wordt geklaagd.

In de provincie Huelva ligt in de stad Huelva het Playa el Espigón strand welke 2.500 vierkante meter groot is en gedurende de zomermaanden veel gebruikt wordt. In Isla Cristina werd in juli 2018 het hondenstrand Playa de la Gola geopend.

Balearen

Op het eiland Mallorca zijn diverse hondenstranden te vinden waaronder het Playa de Llenaire in de gemeente Port de Pollença, het Playa de na Patana in Santa Margarida, het Playa de Es Carnatge in de hoofdstad Palma, het Cala Blanca in de gemeente Andratx, de Cala dels Gats in Calvía (Costa de la Calma) en Punta des Marroig in dezelfde gemeente Calvía (Palmanova). In Son Servera ligt het strand Playa Sa Marjal.

Op het eiland Menorca ligt het Cala Binigaus strand, het Cala Excorxada en Cala Fustam die alledrie behoren aan de gemeente Es Migjorn Gran.

Op het eiland Ibiza zijn twee kleine baaien te vinden in de gemeente Santa Eularia del Riu waar men met honden op het strand mag komen. In de stad Ibiza ligt de zone Ex Vivir waar men tevens met honden het strand op mag.

Voor meer stranden in andere deelstaten zoals de Canarische Eilanden, Galicië, Cantabrië, Asturië en het Baskenland, raden wij je aan om naar de website redcanina te gaan waar alle hondenstranden van Spanje omschreven staan.

Heb je nog tips, aanvullingen en/of opmerkingen waaronder persoonlijke ervaringen met een of meerdere van deze hondenstranden, dan mag dat altijd gemeld worden als reactie onder dit artikel. De redactie kan niet overal aanwezig zijn en alle stranden testen dus alle tips zijn welkom.

LET OP: Het aanwezig zijn met een hond op een strand waar dit niet is toegestaan kan leiden tot hoge boetes en boze mensen die niet gediend zijn van honden op het strand. Dus wil je met je trouwe viervoeter naar het strand deze zomer, maak dan gebruik van een van bovenstaande stranden om problemen en boetes te voorkomen.

Scroll naar boven