Hoe kun je tijgermuggen voorkomen in Spanje

Hoe kun je tijgermuggen voorkomen in Spanje
Beeld: Pixabay

Naast de gewone muggen die overal te vinden zijn, hebben steeds meer delen van Spanje te maken met de “mosquito tigre” ofwel tijgermug. Doorgaans kun je niet dezelfde middeltjes gebruiken als die werken bij de gewone muggen om van de tijgermuggen af te komen. Het beste is voorkomen dat een tijgermug in de aanval kan.

De tijgermug is, dit in tegenstelling tot de normale mug, altijd op jacht, het maakt niet uit of het overdag is of ’s-avonds, de tijgermug valt altijd aan. Tijgermuggen zijn zogenaamde dag-muggen wat inhoudt dat ze het actiefst zijn tussen 6 en 10 uur ‘s-morgens en 16 en 22 uur ‘s-middags/’s-avonds. Tijgermuggen zijn dus niet die vervelende muggen die het zoemend geluid maken als je slaapt.

Voorkomen (tips)

Over het algemeen kun je dezelfde maatregelen in acht nemen om tijgermugbeten te voorkomen als normale muggen alleen dien je deze de hele dag door te doen terwijl dat bij de normale mug vaak alleen ‘s-avonds is, als het donker is.

[su_note note_color=”#FFF3E0″ text_color=”#444444″]Leestip: Wat zijn tijgermuggen eigenlijk?[/su_note]

Draag bedekkende kleding zoals een lange broek, shirt of trui met lange mouwen en sokken in de schoenen. Dat klinkt leuk maar als je gedurende de zomer in Spanje bent is dat met de temperatuur niet echt een makkelijke oplossing. Een lange broek is echter wel een optie aangezien (eigen ervaring) het er op lijkt dat tijgermuggen hoofdzakelijk laag prikken, dus onder de tafel en het liefst op de benen en voeten. Tijgermuggen staan er echter ook om bekend dat ze makkelijk door een broek prikken.

Het plaatsen van horrengaas voor de ramen en deuren van een woning, caravan, camper of tent is zeer effectief. Vooral bij de deuren is het makkelijk om horrengaas met magneten in het midden te kopen, deze sluiten vanzelf weer als jij of je kinderen of huisdieren erdoor zijn gelopen en hebben het minste last van de tocht (omdat ze sluiten). Mocht dat geen oplossing zijn dan kun je altijd nog kiezen voor muggengaas wat je normaal zou gebruiken voor het bed. Echter, de tijgermug prikt niet ‘s-nachts dus bij je bed is geen optie. Wel kun je dat gaas eventueel gebruiken voor de tafel in de tuin of op de camping, maar ja dat ziet er toch wel weer raar uit 😉

Vermijden van plaatsen waar de tijgermuggen vliegen is erg lastig omdat ze vaak op veel plaatsen (behalve dichtbij de kust en in de bergen) te vinden zijn. Daarnaast is het zo dat de muggen bijna de hele dag door aanwezig zijn, dit in tegenstelling tot de gewone mug.

Autan Protección Plus

Men raadt aan om muggenwerende middelen te gebruiken waar [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]DEET [/su_highlight]in zit (altijd de bijsluiter lezen). Over het algemeen werken deze middelen echter niet, zeker niet als je de goedkope versies koopt bij bijvoorbeeld de Mercadona of andere supermarkten. De tijgermug schrikt niet van deze middelen al is er een, van het merk Autan, die in mijn ogen wel tijgermuggen lijkt te weren. Het gaat om [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]Autan Protección Plus[/su_highlight] die in “Spray Seco” of “Vaporizador” te koop is. Dit is helaas niet de goedkoopste spray met prijzen tussen de 7,50 en 9,99 euro maar wel eentje die werkt. Overigens lijkt het erop dat deze spray in Nederland en België niet te koop is (vreemd genoeg). Deze spray kun je ook eventueel gebruiken voor je huisdieren, die worden ook geprikt natuurlijk.

Middelen zoals anti mug kaarsen, anti mug spiralen, anti mug stekkers of armbanden lijken niet echt te werken als tijgermug werend middel. Deze werken wellicht wel bij normale muggen (al is dat nog te betwijfelen) maar niet bij de tijgermug, althans niet in Spanje.

Scroll naar boven