skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

Wat zijn tijgermuggen in Spanje

Wat Zijn Tijgermuggen In Spanje
123rf

Naast de gewone muggen die overal te vinden zijn, hebben steeds meer delen van Spanje te maken met de “mosquito tigre” ofwel tijgermug. Hieronder een tekst en uitleg over het wel en wee van de tijgermug in Spanje.

De tijgermug kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achter te laten. De tijgermug is niet giftig maar kan wel enge ziektes (zoals Zika en nog 21 andere) overdragen. De beet van een  mosquito tigre  is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor het gif.

De hele dag door

De tijgermug is, dit in tegenstelling tot de normale mug, altijd op jacht, het maakt niet uit of het overdag is of ’s-avonds, de tijgermug valt altijd aan. Tijgermuggen zijn zogenaamde dag-muggen wat inhoudt dat ze het actiefst zijn tussen 6 en 10 uur ‘s-morgens en 16 en 22 uur ‘s-middags/’s-avonds. Tijgermuggen zijn dus niet die vervelende muggen die het zoemend geluid maken als je slaapt.

Net zoals bij alle muggen zijn het de vrouwtjes die aanvallen op zoek naar bloed. Daarnaast ziet men deze mug vaak niet aankomen, is de mug stil (ze maakt niet dat irritante muggengeluid) en is ze resistent tegen de meeste antimugmiddelen. De tijgermug, te herkennen aan de witte/gele strepen op de poten en lichaam, kan heel makkelijk zich/haarzelf voortplanten in kleine plasjes water in leidingen, blikjes, plantenbakken, etc.

Aantrekkingskracht

Volgens onderzoeken lijkt het erop dat de  tijgermuggen  het liefst slachtoffers uitzoeken tussen zwangere vrouwen en mensen die dik zijn en een overgewicht hebben. De tijgermuggen komen op lichaamswarmte af en ze worden helemaal gek als iemand meer ammoniak afstaat via het zweet.

Ook worden tijgermuggen aangetrokken door parfums of luchtjes waar kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in zit. Daarnaast worden tijgermuggen meer aangetrokken door personen met bloedgroep O dan mensen met bloedgroepen A, B of AB. Tijgermuggen komen niet af op water of licht.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Dat is lastig maar je kunt een blad van de Aloë vera plant openen en dat vocht erop smeren, of ijs om de jeuk en pijn te verzachten en pure alcohol of azijn schijnt ook te helpen.

 1. Dit is mijn reactie

  “De tijgermug kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achter te laten.” Dit is niet juist. De tijgermug verschilt van de vele andere muggen doordat hij zich als één van de weinige muggen soorten aangepast heeft aan de levensgewoontes van de mens en met name voor de verspreiding (actie radius van zo’n 100 meter) afhankelijk is van “menselijk” transport (hij reist mee op kleding, in voertuigen etc.). Ze staan met ons op een gaan met ons naar bed. Ze zijn overdag actief op de tijden dat wij actief zijn, dus niet ongeacht het tijdstip van de dag. Verder laten ze vaak een serie van beten achter, die niet veel verschilt van andere muggen beten (de allergische reactie is niet bij iedereen het zelfde)

  “De tijgermuggen komen op lichaamswarmte af en ze worden helemaal gek als iemand meer ammoniak afstaat via het zweet” Ook dit is onjuist in ons zweet zit ammonia en geen amoniak. Verder komen muggen In de eerste plaats af op CO2 dat wij via de huid uitstoten. Daarnaast zijn de huidbacteriën verantwoordelijk voor een cocktail van geurtjes waarbij we nog steeds niet precies weten welke geurtjes muggen de meest aantrekkelijke vinden.

  “De tijgermug is niet giftig,….” en “De beet van een mosquito tigre is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor het gif”..Dit is tegenstrijdig. De muggenbult is een allergische reactie op de bloedverdunner die de mug produceert om ons bloed te drinken en is inderdaad geen gif,..

  M.a.w. een rommelig artikel vol rare beweringen dat eerder slecht vertaald lijkt dan zelf geschreven. Als je mensen wilt informeren probeer dat dan zo juist mogelijk te doen.

  M.v.g. Annemarie Smeet
  Murcia
  “…maar kan wel enge ziektes overdragen” Inderdaad maar alleen als er in de directe omgeving mensen zijn die deze ziekte hebben. In Spanje komt (op dit moment) geen Zika voor dus kan die ziekte ook niet overgedragen worden. Het is niet zo dat alle Tijgermuggen Zika drager zijn,..ze kunnen het alleen overbrengen van de ene zieke persoon op een andere

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top