Spaans leren in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Misschien kom je al jaren in Spanje als toerist en kun je jezelf misschien al redden in de bar of in het restaurant maar wat als je kennis voor het Spaans iets verder zou moeten gaan om zo Spanje in het Spaans te ontdekken. Er zijn meer dan genoeg redenen te vinden om Spaans te leren en er zijn kort samengevat drie manieren: op school of tijdens een cursus in eigen land, online via internet of Spaans leren in Spanje zelf. Over deze laatste mogelijkheid gaan we het hier hebben en over hoe de cultuur van Spanje te combineren is met het Spaans leren in Spanje zelf.

Wat is er nu makkelijker dan op school in Spanje leren hoe je een kop koffie bestelt en dan op het terras meteen een “café con leche” kunt vragen in het Spaans. Dat moment en die Spaanse woorden zullen voor altijd in je geheugen vastzitten terwijl het leren van in het Spaans koffie bestellen in Nederland of België en dan pas wachten daarmee tot de volgende vakantie veel minder leerzaam zal zijn.

Er zijn talloze mogelijkheden en plaatsen in Spanje of Latijns Amerika om Spaans te gaan leren, het hangt helemaal af van het budget en daarnaast welke cultuur je wilt leren kennen, de Spaanse cultuur en het leven in Spanje of de Latijns Amerikaanse cultuur.

Waarom Spaans leren

Wil je Spanje in het Spaans leren kennen dan kan dat alleen als je een lekker woordje Spaans spreekt, leest en begrijpt. De Spanjaarden staan erom bekend dat ze niet bepaald de Europeanen zijn die de meeste talen spreken en al helemaal geen of slecht Engels. Daarnaast is het Spaans een van zoniet de meest gesproken taal ter wereld (afgezien van het Chinees wat hoofdzakelijk in China gesproken wordt).

Het Spaans is de officiële taal in 21 landen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan en volgens de laatste schattingen zijn er meer dan 400 miljoen bewoners op deze aarde die Spaanssprekend zijn.

Daarnaast is het spreken en begrijpen van de Spaanse taal essentieel als je in Spanje wilt gaan wonen om daar een leven op te bouwen. Uiteraard kun je kiezen voor een regio van Spanje of toeristische plaatsen in Spanje waar alleen maar mede Nederlanders/Belgen wonen en waar je echt geen moeite hoeft te doen om Spaans te spreken maar zo leer je natuurlijk niet de cultuur van Spanje en de Spanjaarden zelf kennen. Was het niet zo dat je als buitenlander geïntegreerd moet zijn in het land waar je gaat wonen? Dat geldt dan ook voor Nederlanders en Belgen die in Spanje gaan wonen, toch?

Waar Spaans leren in Spanje

Er zijn talloze mogelijkheden om Spaans te leren in Spanje maar over het algemeen zijn de meeste taalscholen het erover eens: Salamanca is the place to be of “el mejor sitio para aprender castellano”. In het in Castilla y León gelegen Salamanca wordt volgens velen het puurste Spaans gesproken van het land en het feit dat hier jaarlijks duizenden buitenlandse studenten naartoe komen om het castellano onder de knie te krijgen bewijst dat. Daarnaast is Salamanca een beregezellige stad met vriendelijke mensen, mooie monumenten en een van die plaatsen waar je ooit geweest moet zijn als je een Spanjeliefhebber bent.

Andere steden waar het goed Spaans leren is in Spanje zijn de steden Madrid, Barcelona, Valencia, Granada, Málaga en Sevilla om er maar een paar te noemen. In Barcelona en Valencia moet je er echter wel rekening mee houden dat veel teksten op straat in het Catalaans of Valenciaans zijn waardoor er iets extra bij komt kijken om Spaans te leren en het mogelijk is dat je tevens Catalaanse of Valenciaanse woorden zult oppikken. In Zuid Spanje moet je daarnaast rekening houden dat de inwoners een zwaar Andalusisch accent kunnen hebben waarbij soms de laatste letters van woorden worden ingeslikt, iets waar je even doorheen moet bijten maar wat verder geen obstakel zou moeten zijn om Spaans te leren in Spanje.

Bekende taalreisorganisaties

In Nederland en België is het mogelijk om met taalreisorganisaties naar Spanje of vaak ook Latijns Amerika te reizen om daar Spaans te leren en de cultuur in Spanje of Latijns Amerika beter te leren kennen. Om er maar een paar op te noemen:

StudyTravel – Dit Nederlandse bedrijf zit met het hoofdkantoor in Nijmegen en is al tientallen jaren bekend met het organiseren van taalreizen naar o.a. Salamanca, Granada, Málaga, Barcelona, Madrid, Valencia, Ibiza, Marbella, Vejer de la Frontera en San Sebastian. Daarnaast kun je met StudyTravel ook naar Latijns Amerikaanse landen zoals Mexico, Argentinië, Bolivia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek etc. Meer informatie is te vinden op de website van StudyTravel.

DonQuijote – Net zoals StudyTravel heeft DonQuijote meer dan 30 jaar ervaring met het organiseren van taalreizen voor Nederlanders en Belgen in Spanje en Latijns Amerikaanse landen. Met DonQuijote kun je o.a. naar Barcelona, Madrid, Alicante, Tenerife, Sevilla, Málaga en uiteraard Salamanca om het Spaans te leren en Spanje in het Spaans te leren kennen. Daarnaast biedt DonQuijote ook tientallen reizen aan naar Latijns Amerikaanse landen voor diegene die verder weg wil om het Spaans te leren. Meer informatie is te vinden op de website van DonQuijote.

Estudio Hispánico – Met deze taalreizen aanbieder is het mogelijk zowel in Spanje alsook in Latijns Amerika het Spaans te leren. In Spanje worden net zoals de voorgaande taalreisorganisaties de populaire steden aangeboden waarbij de scholen altijd in het centrum van de stad gelegen zijn. Ook Estudio Hispánico biedt taalreizen aan naar Latijns Amerikaanse landen. Meer informatie is te vinden op de website van EstudioHispánico.

Er zullen nog veel meer mogelijkheden zijn om Spaans te leren in Spanje waarbij er veel websites zijn waarbij je online via internet het Spaans kan leren of kleinere scholen die in kleiner gezelschap op bepaalde plaatsen in Spanje de leerlingen het Spaans en de Spaanse cultuur bijbrengen. Laat ons weten als je nog tips hebt dan kunnen we de lijst langer maken. Stuur ons een Email of plaats een reactie onder dit bericht

Scroll naar boven