Weeralarm kleurcodes in Spanje

Weeralarm kleurcodes in Spanje
Beeld: 123RF

Bij slecht weer of bepaalde weersomstandigheden geeft de Spaanse weerdienst Aemet weercodes af, te weten groen (verde), geel (amarillo), oranje (naranja) en rood (rojo). Maar wat houden die weercodes in en waar moet je in Spanje dan rekening mee houden. Hieronder een omschrijving van de kleurcodes in Spanje.

Groen (verde)

Er is geen bijzondere waakzaamheid wat het weer betreft nodig.

Geel (amarillo)

Het weer is potentieel gevaarlijk. De verwachte weerfenomenen zijn niet uitzonderlijk, maar wees voorzichtig indien je activiteiten gaat uitoefenen die door het weer een risico kunnen inhouden. Blijf op de hoogte van de verwachte meteorologische omstandigheden en neem geen risico’s die je kunt vermijden.

Oranje (naranja)

Het weer is gevaarlijk. Er worden ongewone meteorologische omstandigheden verwacht. Schade en ongevallen zouden kunnen optreden. Wees erg waakzaam en informeer je regelmatig en nauwgezet over de verwachte meteorologische omstandigheden. Wees op je hoede voor gevaren die mogelijk onvermijdelijk zijn. Volg elk advies van de bevoegde instanties.

Rood (rojo)

Het weer is erg gevaarlijk. Bijzonder intense meteorologische omstandigheden worden verwacht. Grote schade en ongevallen over een grote oppervlakte zijn heel waarschijnlijk, vaak ook met een risico voor lijf en leden. Blijf constant en in detail op de hoogte van de meteorologische verwachtingen en van de risico’s. Volg onder alle omstandigheden de raad en opdrachten van de autoriteiten, wees voorbereid op buitengewone maatregelen.

Scroll naar boven