Wat is een tropische nacht in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Het komt vaker voor in Spanje en ook tijdens de hittegolven die elke zomer weer te merken zijn in het Zuid Europese land is het ook ‘s-nachts erg warm waardoor men niet of nauwelijks kan slapen. Men spreekt van een tropische nacht als de temperatuur niet onder de 20 graden komt, iets wat vaak voorkomt in Spanje. Toch kan de nachttemperatuur vaak nog hoger zijn waardoor men niet kan slapen, dat noemen we dan een tropische nacht of tropennacht.

“Noches tropicales” zijn nachten waarbij de temperatuur minimaal 20 graden is gedurende de nachtelijke uren, na middernacht dus. Hier wordt echter nogal eens over gediscussieerd aangezien een tropische nacht langs de Middellandse Zee geheel anders kan zijn dan in het midden van Spanje vanwege het verschil van de gevoelstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad die aan de kust hoger zijn.

In Spanje komen overal tropische nachten voor waardoor het erg lastig slapen is en het beter vertoeven is op straat dan binnenshuis. De meeste tropische nachten van Spanje vinden echter plaats op de Canarische Eilanden waar men gemiddeld 92 tropische nachten per jaar heeft. Het eiland El Hierro steekt daar echter bovenuit met gemiddeld 128 tropische nachten per jaar.

Op het Spaanse vasteland zijn het de provincies Cádiz, Melilla en Almería waar de meeste tropische nachten voorkomen met respectievelijk 89, 88 en 83 nachten waarbij de nachttemperatuur minstens 20 graden is. Op de Balearen eilanden vinden ook veel tropische nachten plaats met als uitschieter het eiland Ibiza met 79 tropennachten per jaar.

In de rest van de provincies langs de Middellandse Zee zoals in de Comunidad Valenciana, Murcia en de rest van Andalusië (inclusief het binnenland) spreekt men over gemiddeld zo’n 50 tropische nachten per jaar terwijl dat in de deelstaat Catalonië iets minder is met tussen de 40 en 50 tropennachten op jaarbasis.

In de rest van Spanje zoals in Madrid, Zaragoza, Cáceres, Toledo en Ciudad Real om maar enkele provincies te noemen heeft men jaarlijks gemiddeld zo’n 20 tot 30 tropische nachten, veel minder dus dan langs de Middellandse Zee.

Experts zeggen dat de ideale temperatuur om normaal te kunnen slapen in de zomer tussen de 18 en 21 graden ligt. Het wordt erg moeilijk slapen als het kwik tot de 25 graden stijgt of daarboven waarna men last kan hebben van een “insomnio ambiental” ofwel slapeloosheid door hitte.

Scroll naar boven