Vulkanen in Spanje

Pixabay
Beeld: Pixabay

Spanje heeft net zoals andere bergzame landen ook vulkanen. Sinds 1971 heeft men in Spanje niet meer te maken gehad met een vulkaanuitbarsting maar de mogelijkheid dat dit weer zal gaan gebeuren is altijd aanwezig. Dit zijn zes vulkanen die in Spanje te vinden zijn en wellicht ooit tot uitbarsting kunnen komen (al is de kans klein).

De laatste keer dat Spanje te maken had met een vulkanische uitbarsting aan land was tussen 26 oktober en 28 november 1971 toen de Teneguía vulkaan op het Canarische Eiland La Palma tot uitbarsting kwam.

In september 2011 leek het er even op dat er op het Canarische Eiland el Hierro een nieuwe uitbarsting zou gaan plaatsvinden maar uiteindelijk gebeurde dit niet. Wel had men bij El Hierro slechts 2 km voor de kust van El Hierro te maken met een uitbarsting in zee.

Zes vulkanen in Spanje
Pixabay

Teide

De bekendste vulkaan van Spanje is ook meteen de hoogste berg van Spanje en een toeristische trekpleister op het Canarische eiland Tenerife. Met 3.715 meter is de Teide niet alleen de hoogste berg van Spanje maar het is ook de hoogste vulkaan ter wereld.

Elk jaar komen er 3 miljoen mensen naar de Teide om te genieten van de natuur en het vreemde landschap dat gevormd werd na de laatste uitbarsting in het jaar 1798. Velen van hen weten wellicht niet eens dat ze op een vulkaan lopen.

Zes vulkanen in Spanje
Wikimedia

Teneguía

Zoals we hierboven al melden vond de laatste vulkanische uitbarsting in Spanje plaats in 1971 op het eiland La Palma waar op 28 november de Teneguía vulkaan tot uitbarsting kwam.

Ondanks dat La Palma bergachtig is heeft de Teneguía vulkaan slechts een hoogte van 1.000 meter en valt deze vulkaan niet zo op.

Zes vulkanen in Spanje
Wikimedia

Santa Margarida

De vulkaan Santa Margarida is gelegen in de gemeente Olot in de Catalaanse provincie Gerona. Als men deze vulkaan ziet lijkt deze in de verste verte niet op de Teide op Tenerife of de Teneguísa op La Palma. Deze vulkaan is gelegen in de gemeente Santa Pau (La Garrocha) en is slechts 682 meter hoog met een diameter van 2.000 meter

Als men de Santa Margarida vulkaan niet van bovenaf zou bekijken lijkt deze berg niet op een vulkaan. Men is er in ieder geval van overtuigd dat deze vulkaan nooit meer tot uitbarsting zal komen want men heeft in het midden van de krater een klein kerkje (Iglesia de Santa Margarita) gebouwd. De laatste keer dat deze vulkaan tot uitbarsting kwam was 11.000 jaar geleden.

Zes vulkanen in Spanje
RTVE

Tagoro

In oktober 2011 kwam deze vulkaan tot uitbarsting voor de kust van het Canarische Eiland El Hierro. Toen de uitbarsting onder het zeeoppervlak begon had de vulkaan de naam 1803-02 maar in mei 2016 kreeg de vulkaan de naam Tagoro.

Officieel wordt deze uitbarsting echter niet als een vulkanische uitbarsting gezien omdat deze onder zee plaatsvond (en niet aan land) en het niet zeker of er magma naar buiten is gekomen.

Zes vulkanen in Spanje
Wikimedia

Cerro Gordo

De Cerro Gordo vulkaan is gelegen tussen de gemeenten Granátula en Valenzuela de Calatrava in de provincie Ciudad Real in Castilië-La Mancha. Deze vulkaan is gelegen in een gebied dat bekend staat als de “Provincia Volcanica de Calatrava” bestaande uit meerdere kleine vulkanen.

De Cerro Gordo is op dit moment een soort van openlucht museum waarbij het mogelijk is door de krater te lopen. Het is niet bekend wanneer deze vulkaan voor het laatst tot uitbarsting kwam. Naast de Cerro Gordo is er nog een kleine vulkaan genaamd La Yezosa.

Zes vulkanen in Spanje
Wikimedia

Groscat

De Groscat vulkaan is gelegen in de La Garrocha streek in de Catalaanse provincie Gerona. In totaal zijn er meer dan 40 kleine vulkanen te vinden waaronder de eerder behandelde Santa Margarida.

De laatste keer dat de Groscat tot uitbarsting is gekomen is alweer 11.500 jaar geleden. De Groscat wordt wel gezien als de jongste vulkaan die in deze vulkanische regio te vinden is.

Scroll naar boven