Uitleg van hittegolf in Spanje

Uitleg van hittegolf in Spanje
Beeld: 123RF

Zoals iedereen weet kan het gedurende de zomermaanden erg warm zijn in Spanje met temperaturen die makkelijk boven de 30 graden uitkomen. Als deze temperaturen gedurende een bepaalde periode boven een normaal gemiddelde komen dan wordt er gesproken van een hittegolf (ola de calor).

Spanje heeft tussen 1975 en 2019 in totaal 59 hittegolven gehad op het Spaanse vasteland, Balearen en Ceuta en Melilla terwijl de Canarische Eilanden in totaal 37 hittegolven gehad hebben.

Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer. Dat is 2 dagen minder dan in Nederland en Belgiƫ waar men een periode als hittegolf aankaart wanneer er tenminste 5 aaneengesloten dagen zijn met temperaturen boven de 25 graden Celsius of tenminste 3 aaneengesloten dagen met temperaturen van tenminste 30 graden Celsius.

Temperaturen van 25 en/of 30 graden worden in Spanje in de zomer als normaal gezien aangezien deze veel vaker voorkomen dan in Nederland en Belgiƫ.

Nu moet daarbij gezegd worden dat er over de hittegolf meerdere meningen zijn zoals dat er over een periode van 3 dagen een gemiddelde temperatuur gemeten moet worden die hoger is dan de normale temperatuur die gemeten wordt in een periode.

De Spaanse weerdienst Aemet zegt letterlijk het volgende: een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus in de periode 1971-2000.

Scroll naar boven