Tsunami’s in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Spanje heeft meer dan 5.000 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd. Net zoals aardbevingen komen er ook wel eens tsunami’s voor al is dat heel weinig en vond de laatste heel lang geleden plaats.

De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente in Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen.

Terwijl in Portugal de stad Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde datzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleinere dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

In 2003 werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven.

Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde rissagas voor, een tsunami achtig fenomeen maar met andere oorzaken. De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen.

Ook al is het risico van een tsunami in het zuidwesten van Spanje laag, de gevolgen zouden enorm verwoestend kunnen zijn, aldus een recent onderzoek van de universiteit van Cantabria in Santander. In Spanje bestaat er geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij horende bebouwingen langs de kust, de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien.

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tectonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust.

Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen ervan. Hoewel de meest recente grote aardbevingen begin dit jaar ook onder het zeeoppervlak plaatsvonden voor de kust van Marokko, was dat behoorlijk diep op zo’n 10 kilometer waardoor er geen tsunami’s werden veroorzaakt

Scroll naar boven