Aardbevingen in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

In Spanje komen jaarlijks honderden tot duizenden aardbevingen voor, de meeste in de streek Andalusië maar ook in Murcia, Valencia of de provincie Girona en de Canarische eilanden of de Pyreneeën tussen Navarra en Huesca. De meeste bevingen zijn niet zo sterk en komen niet boven de 4 op de schaal van Richter uit maar experts waarschuwen dat zware aardbevingen zeker geen sprookje zijn in Spanje.

Men waarschuwt er zelfs voor dat er net zo’n zware aardbeving (terremoto) als in het jaar 1884 in Arenas del Rey (Granada) plaats zou kunnen vinden. Toen vielen er 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal. In 1829 vond er in Torrevieja een beving plaats van 6,9 op de schaal van Richter met 400 doden als gevolg.

Volgens de geleerden vindt er elke 70 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen. De meest recente grote beving vond plaats op 11 mei 2011 in Lorca (Murcia) die voor veel materiële schade en zelfs 9 doden en meer dan 300 gewonden zorgde.

Deze verwoestende beving had toen een kracht van 5,1 op de schaal van Richter en werd gevoeld in de provincies Murcia, Almería, Albacete, Granada, Jaén en Málaga. De reden dat er toen zoveel schade was en doden vielen was het feit dat deze beving op een diepte van slechts 3 kilometer plaatsvond. Bijna de meeste aardbevingen vinden allemaal plaats rond de 10 kilometer diepte waardoor de kracht stukken minder is dan dichterbij het aardoppervlak.

Met name in Andalusië komen veel aardbevingen voor en zijn de nieuwe constructies beter voorbereid op een eventuele beving. Toch blijft er altijd een gevaar bestaan dat de beving zo sterk zou kunnen zijn dat de gebouwen het simpelweg niet aankunnen. De schade zou enorm kunnen zijn en er zouden veel doden kunnen vallen aangezien de kracht van de natuur enorm kan zijn.

Buiten aardbevingen komen er ook regelmatig zeebevingen voor die vaak de oorzaak zijn van een tsunami. Tot op heden zijn er voor de kust van Spanje 55 maremotos, zoals deze zeebevingen in het Spaans heten, geregistreerd.

Granada

En waarom zijn er nu zoveel aardbevingen in de provincie Granada geregistreerd? Dat komt omdat deze regio van Spanje op een centraal punt ligt in het zogenaamde Penibetica-systeem waar de Euraziatische en Afrikaanse platen bij elkaar komen.

Het Penibetica-systeem loopt langs de zuidkust van Andalusië, van de provincie Cádiz, door de provincie Granada naar de regio Murcia tot aan de Campo de Cartagena. Het hoogste punt van dit bergketen systeem is de Mulhacén berg in de Sierra Nevada wat ook het hoogste punt op het Iberische Schiereiland, ofwel het Spaanse vasteland is.

De Euraziatische plaat is de tektonische plaat die bestaat uit de continenten Europa en Azië, tezamen ook wel Eurazië genoemd. De randen van de Euraziatische plaat lopen via de Noordpool naar het zuiden, naar IJsland, over de Midden-Atlantische Rug tot iets boven de Canarische Eilanden. Dan gaat ze richting oosten via de Straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee.

De Afrikaanse Plaat is een tektonische plaat waarop zich het Afrikaanse continent bevindt. De plaat wordt begrensd door o.a. de Euraziatische Plaat.

Het Spaanse Nationale Geografische Instituut (IGN of Instituto Geográfico Nacional) registreert alle aardbevingen en plaatst deze op de website die HIER te vinden is.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Scroll naar boven