Waarom wordt Spanje een schiereiland genoemd

123rf
Beeld: 123rf

Wellicht heb je er wel eens van gehoord, het Iberische schiereiland of in het Spaans “península ibérica”. Wat men hiermee bedoelt is eigenlijk het vasteland van Spanje, Portugal, Andorra en Gibraltar, van de Pyreneeën op grens tussen Frankrijk en Spanje/Andorra naar beneden tot de straat van Gibraltar en de Mar Alboran. Het wordt zo genoemd omdat het aan een kant vast zit aan “de rest van Europa” en daarna omringt is door zeeën.

Het Iberisch Schiereiland is dus een deel van Europa dat zich ten zuiden van de Pyreneeën bevindt. Het schiereiland wordt omgeven door de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje.

Landen

De oppervlakte bedraagt 582.530 km² en er wonen ongeveer 54 miljoen mensen verdeeld over de landen Spanje, Andorra, Portugal, de Britse enclave Gibraltar en enkele bergdalen die toebehoren aan Frankrijk.

Geologisch

Het schiereiland bestaat geologisch gezien uit een stuk korst dat tijdens de Alpiene orogenese tegen en langs Frankrijk is gebotst, met als gevolg het ontstaan van het orogeen de Pyreneeën. Het grootste deel van het Iberisch schiereiland bestaat uit de meseta, de Spaanse hoogvlakte die sinds de Hercynische orogenese vrij onveranderlijk bleef. Daarnaast zijn er enkele bekkens als het Ebro bekken, Tabernas bekken en het bekken van de rivier de Guadalquivir.

Eilandbewoners

De Spanjaarden die op de Balearen en Canarische eilanden wonen zeggen ook vaak als ze het over het vasteland hebben “la peninsula” terwijl zij op de “islas” wonen. Het is een vorm om aan te geven dat zij eilandbewoners zijn en de rest van Spanje vasteland bewoners.

Scroll naar boven