Waarom wordt Spanje genoemd in het Nederlands volkslied?

Waarom wordt Spanje genoemd in het Nederlands volkslied?
Beeld: 123rf

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom Spanje genoemd wordt in het Nederlandse volkslied? In het eerste couplet wordt ‘Hispanje’ genoemd (den koning van Hispanje) en in het tiende couplet staat ‘Spanjaards’ vermeld (dat u de Spanjaards krenken). Terwijl iedereen vooral het eerste couplet uit volle borst meezingt en het ‘Duitsen bloed’ en ‘koning van Hispanje’ zingt, vraagt men zich vaak niet af waarom dat zo is. 

Spanje staat in het Nederlandse volkslied ‘Het Wilhelmus’ vanwege de historische verbinding tussen de twee landen. In de 16e eeuw was Nederland onderdeel van het Spaanse Rijk. De Nederlanders, geleid door Willem van Oranje, vochten voor onafhankelijkheid van Spanje in wat bekend staat als de Tachtigjarige Oorlog. Het volkslied, geschreven in de late 16e eeuw, gaat over deze strijd voor vrijheid en de moed van de Nederlandse mensen tijdens deze tijd.

In het volkslied wordt Willem van Oranje genoemd als de ‘Prins van Oranje’ en wordt hij gevierd als een held voor het leiden van de Nederlanders in hun strijd tegen de Spanjaarden. Het volkslied verwijst ook naar de Spaanse koning Filips II als de onderdrukker en de vijand van de Nederlanders.

Het is belangrijk om te weten dat het volkslied werd geschreven tijdens een periode waarin Nederland nog steeds vocht voor onafhankelijkheid van Spanje en de tekst weerspiegelt de gevoelens van die tijd. Vandaag de dag hebben Nederland en Spanje een vriendschappelijke relatie en wordt het volkslied gezien als een symbool van de geschiedenis en de strijd voor vrijheid van het land.

Om samen te vatten, Spanje staat in het Nederlandse volkslied vanwege de historische verbinding tussen de twee landen, specifiek de Nederlandse oorlog voor onafhankelijkheid van Spaanse heerschappij in de 16e eeuw, waarin het volkslied werd geschreven. Het volkslied dient als een herinnering aan de geschiedenis van het land en de strijd voor vrijheid.

Scroll naar boven