skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

Waar kun je dolfijnen kijken in Spanje

Waar Kun Je Dolfijnen Kijken In Spanje
Pixabay

Wellicht weten veel mensen het niet maar ook in Spanje kan men dolfijn spotten of dolfijnen kijken. Zowel in de Middellandse Zee alsook in de Atlantische Oceaan worden met regelmaat dolfijnen gezien die vaak dichtbij de kust komen en dus al vanaf land te bekijken zijn. In de meeste gevallen dient men echter aan boord van een boot te gaan om de dolfijnen in open water te bekijken maar heel af en toe spoelt er een dolfijn aan op strand, die zijn dan meestal wel helaas overleden.

Er zijn een tiental verschillende soorten dolfijnen die nabij de Spaanse kust of in de zee wat verder weg van de kust te zien zijn. Er zijn dolfijnen te zien voor de kust van Catalonië, nabij de Balearen eilanden, in zee bij de Comunidad Valenciana, in Murcia en Andalusië, langs de kust van de Atlantische Oceaan in Galicië, Cantabrië of Baskenland en natuurlijk bij de Canarische Eilanden.

De meeste dolfijnen zijn te zien gedurende de lente en begin van de zomer tussen april en juli, vlak voordat de dolfijnen naar ander water vertrekken.

Tarifa en Gibraltar

In het zuiden bij de gemeente Tarifa in Cádiz en rondom Gibraltar komen vaak dolfijnen voor en zijn deze soms dichtbij de kust maar meestal in de open zee te zien. Het is een van de “dolfijn-wegen” waar dolfijnen voorbij komen als ze naar andere wateren trekken, vanuit de Middellandse Zee via de ‘Mar de Alboran’ richting de Atlantische Oceaan. Naast 7 verschillende soorten dolfijnen komen hier ook veel walvissen en potvissen voor.

Rías Baixas Galicië

Dit deel van de kust van Galicië in noordwest Spanje is een ideaal gedeelte van de Atlantische Oceaan om bruinvissen (marsopas). De kust van O Grove, Sanxenxo en Pontevedra zijn de beste plaatsen om op het water en zelfs vanaf land dolfijnen te spotten. Deze komen dichtbij de kust op zoek naar eten, met name inktvissen.

Canarische Eilanden

Aangezien de Canarische Eilanden strategisch goed gelegen zijn, waar het koude water van de Atlantische Oceaan zich mengt met het warmere water van de Oceanen uit het noorden, komen bij deze eilanden archipel veel dolfijnen voor. Niet alleen leven deze dolfijnen hier het hele jaar door maar komen er ook veel dolfijnen langs die bezig zijn met de trek naar andere wateren. In de herfst- en wintermaanden zijn er veel slanke dolfijnen (delfines moteados) te zien.

Leestip: Waar kun je walvissen kijken in Spanje

Cantabrische Zee

In de Cantabrische Zee voor de kust van Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland zijn regelmatig dolfijnen te zien. Het komt hier regelmatig voor dat de dolfijnen dichtbij de kust komen omdat de diepte van de zee dat toelaat, met name in de Golf van Biskaje in Baskenland waar ook walvissen en orca’s te zien zijn.

Middellandse Zee

In de Middellandse Zee is het ook mogelijk om dolfijnen te zien waarbij populaire plaatsen zijn in Cabo de Palos en Cabo de Gata in Almería in Andalusië en voor de kust van Cartagena in Murcia waar ook potvissen voorkomen. Daarnaast komen er regelmatig dolfijnen voor die bij de kust van de Costa Brava en Barcelona zwemmen of dichtbij de Balearen eilanden zoals Mallorca en Ibiza komen en zichzelf soms laten zien bij de kust van de Costa Blanca en de regio Valencia. Naast dolfijnen zijn daar ook regelmatig walvissen te zien.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Als visser zag ik regelmatig in 2014 en 2016 ook nog een school van 7 of meer dolfijnen langskomen bij Torrevieja. De ene keer zaten ze 800 meter uit de kust en de andere keer vlak bij zo,n 300 meter, daar loopt namelijk de lijn van ondiep 8 meter naar 10 a 15 meter diepte, waar veel algenvelden liggen. Echter in begin juni van 2019 zag ik een rug die drie keer langer was dan die van een dolfijn, ik keek goed of ik mij niet vergiste. Daar ging op diezelfde lijn tussen 300 en 500 meter een heuse walvis langs. langzaam gleed ze vlak onder het oppervlak door het water waarbij haar lange rug tussendoor boven het water uitkwam. Ik zag het vanuit mijn terras direct aan de rotsen en het kon niet missen. Ik was zo versteld dat ik vergat mijn mobiel te pakken om het vast te leggen, want het eerste wat ik greep op dat moment was mijn verrekijker die ik altijd bij de hand heb. Anders had ik dit opgenomen en op de media geplaatst. Wel een hele bijzondere ervaring in de 10 jaar dat ik hier nu woon.

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top