skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

Kakkerlakken in Spanje

Kakkerlakken In Spanje
123RF

Er bestaan vele soorten kakkerlakken die in de meeste landen anders zijn. Van de ruim 4.900 soorten kakkerlakken zijn er hoofdzakelijk 4 soorten te vinden in Spanje. Wellicht is de kakkerlak een van de minst gewaardeerde insecten of ongedierte bij de meeste mensen. Waarom er zo’n afkeer tegen kakkerlakken is, is ons niet helemaal bekend maar prettig zijn ze niet en als je ze in huis hebt moet je oppassen dat zich geen plaag vormt.

Ze worden veel gezien in Spanje, kakkerlakken (cucarachas) die er vaak groter uitzien dan in bijvoorbeeld Nederland en België. Kakkerlakken kunnen overal opduiken en ook in huis hebben ze niet veel ruimte nodig om hun aanwezigheid te tonen, iets wat bij de meeste mensen een grote afkeer geniet.

De meeste kakkerlakken zijn een plaaginsect waarbij ze vaak in grote aantallen voorkomen, zowel in de natuur alsook in woningen waar ze de voorkeur voor keukenafval hebben en zich kunnen verspreiden in woningen en flatgebouwen. In Spanje komen veel kakkerlakken voor maar de volgende vier soorten zijn de meest gebruikelijke soorten cucarachas in Spanje.

Kakkerlakken in Spanje

Wikimedia

Duitse kakkerlak

De Duitse kakkerlak komt ook in Nederland en België voor en heeft in Spanje de naam cucaracha alemana (of cucaracha rubia) geregen en in het Latijns blattella germanica. De Duitse kakkerlak heeft een lichaamslengte van 11 tot 13 millimeter. Hij is geel tot licht oranjebruin, met op het halsschild enkele donkere lengtestrepen.

Kakkerlakken in Spanje

Wikimedia

Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak komt praktisch niet voor in Nederland en België maar wordt wel gezien in Spanje waar deze soort de naam cucaracha oriental of cucaracha negra heeft gekregen en in het Latijns blatta orientalis heet. Op het eerste gezicht lijkt het lichaam wel wat op een kever vanwege de vrij gladde, in de lengte gegroefde vleugels, de ovale vorm en donkere zwarte en bruine kleuren. De poten zijn lichtbruin van kleur, de tasters zijn dun en ongeveer een derde van de lichaamslengte. De oosterse kakkerlak wordt ongeveer 25 mm lang.

Kakkerlakken in Spanje

Wikimedia

Amerikaanse kakkerlak

De Amerikaanse kakkerlak is een van de grotere kakkerlakken die tot wel 5 centimeter lang kunnen worden. In het Spaans heten deze kakkerlakken cucaracha americana of cucaracha roja en in het Latijns heeft deze soort de naam periplaneta americana gekregen. Deze kakkerlak heeft een roodbruine lichaamskleur en de kop draagt twee lange antennes. De Amerikaanse kakkerlak is ondanks de naam niet van Amerikaanse oorsprong maar heeft zich ontwikkeld in Afrika en aangezien Spanje dicht bij Afrika ligt komt deze soort kakkerlakken regelmatig voor.

Kakkerlakken in Spanje

Wikimedia

Bruin-gestreepte kakkerlak

De bruin-gestreepte kakkerlak heet in Spanje cucaracha marrón con bandas en in het Latijns supella longipalpa. Het is de kleinste kakkerlakken soort die men tegen kan komen in Spanje met afmetingen tussen de 10 en 14 mm. Deze kakkerlak heeft een lichte kleur maar twee bruine strepen over de vleugels en bruinachtige lichaam.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Super duidelijk artikel met goede info en de verschillende beestjes. Alleen dacht ik op het einde van het artikel misschien de betere manieren te vinden om kakkerlakken te mijden of te doden. Goede tips zijn welkom. Er wordt vaak gezegd dat je een kakkerlak niet mag doodstappen omdat dan eventueel eitjes kunnen vast komen op je schoenzool en je zo verdere plagen gaat verspreiden. Maar kan je een verschil zien tussen deze die eitjes dragen en welke niet? bedankt voor verdere reacties. Ik vind de artikels hier heel interessant op deze site.

  2. Mijn kleinkinderen wonen in valencia (zijn half Spaans) En ik vind het leuk om weetjes door te spelen. Ze zijn vaak verrast (Hoe weet u dat oma ?)Zoals nu over het harde water daar.Ga zo door!!!
    Groetjes, Oma Ally .

  3. Very interesting article on cockroaches. I’m stuck in Manila right now due to the CCP Coronavirus lockdown where NOTHING seems to be working to get rid of them. Not even the?quite expensive) Natural Gard of MORTEIN4 nor that equivalent from Bayer. When spray them they just have a swim in the spray and get on with life. Has anyone a suggestion?

  4. Al een paar jaar last van de kakkerlakken en veel spuitbussen gekocht, tot ik iets hoor over een soort gel, op zoek en vond het in winkel waar ze van alles verkochten van vijzen verf enz.. die hadden een tube gel “ECOGEL” geen (€10)ook andere merk op Amazon te koop nu moet ik niet meer spuiten, ze liepen snel weg, maar de eerste dag lagen er wel 30 dood de 2 dag 20 en zo minder en minder deze morgen 2, tot onderaan in de koffie set was het nodig die te openen een dropje gel te plaatsen., had al kasten van de muur uitgebroken waar ze woonde ze vluchten alle kanten uit. Onderaan het gebouw is een restaurant die spuiten regelmatig zo vluchten ze naar boven.

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top