skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje
Insecten In Spanje
123RF

Insecten in Spanje

Vakantie vieren hoort leuk en relaxed te zijn maar soms pakken de vakantiedagen verkeerd uit en dan heb je een probleem. Spanje is anders dan Nederland of België en ook de dieren, vissen en insecten die er leven zijn vaak anders. Hieronder een klein overzicht van dieren die jouw vakantie flink kunnen verzieken.

Muggen (mosquitos en mosquitos tigres)

Je hebt in Spanje de gewone zoemende mug en de vervelende stille maar veel pijnlijke tijgermug. Op zich zijn deze insecten niet dodelijk of slecht voor de gezondheid maar het lekker buiten zitten op een terras tijdens de barbecue of een boek lezen onder het maanlicht kan flink verziekt worden door muggen.

Tijgermuggen leven hoofdzakelijk overdag en steken zelfs door de broeken heen waarbij sommige mensen flink last kunnen krijgen van een muggenbeet. De gewone muggen komen vaak ‘s-avonds tevoorschijn en buiten het feit dat je flink jeuk kunt krijgen is het gezoem in je oor al genoeg om geen oog dicht te kunnen doen.

Wespen (avispas)

Nog niet zo lang geleden werden strandgangers in Galicië opgeschrikt toen een grote zwerm wespen over het strand vloog om zich uiteindelijk met duizenden tegelijk te vestigen onder een strandparasol. De mensen op strand vluchten weg uit angst gestoken te worden, iets wat ook wel logisch is want duizenden wespensteken kunnen dodelijk zijn.

Het komt ook vaak voor dat er ergens waar jij in een tent, caravan of appartement zit een wespennest is waarbij deze voor overlast kan zorgen en door specialisten weggehaald dient te worden. Wespen komen daarnaast ook vaak voor in de buurt van een zwembad of stilstaand water.

Kakkerlakken (cucarachas)

Waarschijnlijk de insecten die men tijdens een vakantie in Spanje liever niet tegen wilt komen. De kakkerlak ziet er niet zo leuk uit en wordt door veel mensen als eng ervaren, dit terwijl de kakkerlak niet bijt, aanvalt of de mens lastig valt. Wel kunnen kakkerlakken eventueel bacteriën en ziektes overbrengen door van voedsel te eten, er hun behoefte op te doen of er overheen te lopen. Als er ergens kakkerlakken zijn geeft dat meestal aan dat er een slechte hygiëne is of is het niet schoon of ligt er ergens eten waar de beestjes op af komen.

Kakkerlakken kunnen soms in plagen voorkomen waarbij er tientallen tot honderden ergens kunnen leven. Kakkerlakken planten zich namelijk makkelijk voort en zijn lastig uit te roeien. Daarnaast zijn de kakkerlakken in Spanje veel groter dan in Nederland en België waarbij deze soms wel 5 centimeter groot kunnen zijn.

Leestip: Kakkerlakken in Spanje

Schorpioenen (Scorpiones)

In Spanje zijn vijf soorten schorpioenen te vinden. Waarschijnlijk verwacht je het niet en zul je ze ook niet zoveel zien maar ze zijn er wel. De meest giftige is een soort die met boten vanuit Afrika naar Spanje komen, de noord Afrikaanse schorpioen maar je kunt ook de gele, zwarte, euscorpius carpathuis etc tegenkomen. Niet alle schorpioenen zijn giftig en dat verschil is te zien in de staart, iets wat de giftige soort heeft en de gewone huisschorpioen niet heeft.

Mieren (hormigas)

Op zich zijn mieren onschuldige insecten maar als je in de tent of op het aanrecht etensresten hebt laten liggen dat zijn mieren er snel bij en komen ze in grote aantallen, netjes in een rij achter elkaar op af. Op zich doen mieren een mens niets maar er zijn mierensoorten die kunnen steken/bijten waarbij dat een onaangenaam gevoel is en soms zelfs pijn kan doen.

Processierupsen (procesionario)

Processierupsen zijn erg vervelend en kunnen zelfs dodelijk zijn, in het bijzonder voor huisdieren. Deze beestjes komen het meeste voor in de lente en zijn waarschijnlijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kunt vinden, vooral in die gebieden waar dennenbomen in grote getallen voorkomen.

In het Spaans heten deze rupsen de procesionaria del pino. Raak deze beesten niet aan met de blote hand want het effect is zeer onaangenaam en veroorzaakt grote irritatie. Het zijn dan vooral de kleine haartjes van de rupsen die jeuk, pijn en zelfs een shock kunnen veroorzaken.

Vliegen (moscas)

Ze zijn niet schadelijk of giftig, ze zijn gewoon irritant en iedereen krijgt er wel mee te maken. In principe zijn ze er het hele jaar maar in de herfst wordt de eerste plaats van irritant insect overgenomen door de muggen die, als het iets kouder begint te worden, langzaamaan verdwijnen.

Vliegen, in allerlei soorten, maten en kleuren maar allemaal vervelend. We hebben het hier dan niet over de Spaanse vlieg maar over de huis, stal, brom en andere soorten vliegen.

Slangen (serpientes of ofidios)

Dit jaar worden de inwoners van het eiland Ibiza flink lastig gevallen door ongevaarlijke en niet giftige slangen waarvan er al honderden werden gevangen door de autoriteiten en vrijwilligers. Slangen komen echter in heel Spanje voor en het kan goed zijn dat je tijdens de mooie wandeling in de natuur oog in oog komt te staan met slangen.

De meeste slangen in Spanje zijn niet giftig dus dat is goed nieuws maar slangen kunnen wel bijten en aanvallen als ze zich bedreigd voelen. Laat slangen dan ook met rust en vervolg je weg.

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top