Giftige spinnen in Spanje

Giftige spinnen in Spanje
Beeld: Pixabay

Net zoals in andere landen komen er in Spanje ook honderden verschillende spinnen voor. In principe kan men er van uit gaan dat alle spinnen giftig zijn en bijten maar een spinnenbeet is niet of nauwelijks gevaarlijk laat staan dat je er dood van gaat. In Spanje komen geen spinnen voor die een mens zouden kunnen doden.

Het gif wat de spinnen gebruiken wordt hoofdzakelijk gebruikt om kleine prooien te verdoven maar hebben op de mens geen of weinig effect. Een spinnenbeet kan echter bij sommige typen spinnen wel pijnlijk tot zeer pijnlijk zijn.

Spinnen kunnen in principe overal voorkomen zoals binnenshuis, in de tuin, in de natuur etc. Maar, ondanks dat men vanaf jongs af aan leert dat men bang moet zijn voor spinnen, is dat niet het geval. Dit zijn Spanje’s “giftigste” spinnen.

Giftige spinnen in Spanje
Wikimedia

Europese Zwarte Weduwe

De latrodectus tredecimguttatus in het latijns of viuda Negra europea in het Spaans wordt ook wel eens de Mediterrane zwarte weduwe of steppekogelspin genoemd. Het leefgebied behelst het hele gebied rond de Middellandse Zee, van Spanje tot Centraal-Azië.

De Europese zwarte weduwe bezit een zwart cephalothorax en het abdomen is zwart met 13 oranje vlekken die omzoomd zijn met witte lijnen. Deze spinnen leven op plaatsen zoals planten en rotsen. Het krachtige gif van deze spin was reeds bij de Grieken bekend en zou zelfs konijnen kunnen doden.

Giftige spinnen in Spanje
Wikimedia

Grote bermzakspin

In het latijns heet deze spin cheiracanthium punctorium maar in het Spaans Araña de saco amarillo (de spin met de gele zak). Deze spin is ongeveer 11 mm groot en een beet van de bermzakspin kan vergeleken worden met de steek van een wesp waardoor sommige personen dus ook allergische reacties kunnen krijgen.

Giftige spinnen in Spanje
Wikimedia

Loxosceles rufescens

Deze spin wordt ook wel Araña violín genoemd in Spanje en komt oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied, maar is ook al eens in Nederland teruggevonden. De soort leeft in huizen in donkere hoeken, waar ze dichte en sterke webben weeft. Het gif heeft een necrotische werking op het weefsel. Mensen met een allergie kunnen het zogenaamde loxoscelisme krijgen, wat een zweer veroorzaakt.

Giftige spinnen in Spanje
Wikimedia

Lycosa tarantula

Dit is een spinnensoort van ongeveer 27 tot 30 mm groot en heeft in het Spaans de naam tarántulas of arañas lobo gekregen. Een beet van deze spin met donkere markeringen en lijnen op de poten veroorzaakt veel pijn, zwelling en jeuk. Sommige mensen kunnen ernstige symptomen ervaren zoals misselijkheid, duizeligheid of een snelle polsslag. Het is een van de meest voorkomende spinnen in Spanje en zeer agressief.

Giftige spinnen in Spanje
Wikimedia

Veldtrechterspin

De veldtrechterspin of tegenaria campestre in het Latijns en araña vagabunda in het Spaans zal over het algemeen net als de meeste spinnen contact met mensen proberen te vermijden. Net zoals andere spinnen kan een beet van deze spin echter pijn, jeuk en allergische reacties opwekken. Deze spin heeft om de een of andere reden een slechte reputatie maar in werkelijkheid zul je hem niet zo veel tegenkomen in Spanje omdat de spin ook bekend staat als schuw.

Scroll naar boven