skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

De processierups in Spanje

De Processierups In Spanje
123RF

Een van de meest vervelende en pijnlijke insecten in Spanje zijn de processierupsen ofwel in het Spaans de “oruga procesionaria”. Deze kleine beestjes zien er ogenschijnlijk niet gevaarlijk uit maar schijn doet bedriegen aangezien kinderen goed ziek kunnen worden door het aanraken van deze rups en huisdieren zoals honden er zelfs aan kunnen overlijden.

De processierups (ook wel eikenprocessierups genoemd) of in het Spaans “oruga procesionaria” is een klein, gemeen en gevaarlijk beestje die normaal gesproken in groepsverband gezien wordt. Zoals de naam al aangeeft lopen ze vaak over de grond in een processiestijl, achter elkaar aan maar zijn ze ook in bomen en op takken te vinden. Experts raden aan om elk contact met deze beestjes te vermijden aangezien ze dodelijk kunnen zijn voor honden en kleine kinderen behoorlijk ziek kunnen maken.

De processierupsen of thaumetopoea pityocampa, zijn vermoedelijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kunt vinden, zeker in gebieden waar dennenbomen in grote aantallen voorkomen. Deze rupsen zijn te vinden in de warmere regio’s van Zuid-Europa en dus ook in Spanje. Zij veroorzaken grote schade aan de pijnboombossen en ze zijn tevens een groot gevaar voor dieren en in sommige gevallen voor mensen.

Raak hen niet aan!

Waarschuw kinderen dat deze rupsen anders zijn dan degene die zij kennen uit België en Nederland (al komen ze daar ook voor). De zeer fijne haren van deze dieren zijn giftig en gevaarlijk. Als je huisdieren hebt moet je speciaal opletten want de processierupsen kunnen beesten doden of zeer ernstig ziek laten worden.

Waar

Men kan processierupsen vinden in zijden cocons die in pijnbomen hangen, hier zijn ze gevaarlijk voor de bomen, ze verwijderen alle naalden. Krijgen ze meer honger dan trekken ze naar de volgende boom waar ze vervolgens de naalden opeten. Zij verplaatsen zich neus tegen staart, in een lange rij. Daarvan hebben zij trouwens hun naam van gekregen, processierups.

Wanneer

Men ziet ze meestal van januari tot midden april en ze zijn op zijn gevaarlijkst van midden tot einde februari. Soms worden ze echter ook al waargenomen in de maand december.

 Let op 

Als ze op u of op uw huisdier vallen, veeg ze niet af met uw handen want het effect is zeer onaangenaam, het veroorzaakt een grote irritatie, jeuk en pijn. Mensen, honden en katten kunnen in shock geraken!

De haartjes van de rupsen blijven gevaarlijk, ook al zijn de rupsen dood. Pook ze niet met een stok, de haartjes vliegen rond en blijven gevaarlijk. Men kan ze het beste verbranden zodat de haartjes niet meer kunnen rondvliegen.

 Tips 
 • Zitten ze nog in de cocon in de boom, spuit er haarspray op om de haartjes vast te kleven, doe er een plastic zak rond en verbrand de zak op de grond.
 • Kruipen de rupsen reeds over de grond, besproei ze met benzine en steek ze in brand. Dit reduceert de rond vliegende haren. Wees wel voorzichtig dat men geen brand sticht.
 • Woon je vlakbij pijnbomen, dan is het aangewezen dat je anti Histamine tabletten bij de hand hebt. Honden lopen met deze dieren een groter risico als ze snuffelen aan de grond waar de rupsen geweest zijn.
 • Wees ook voorzichtig voor je ogen, indien ze geïnfecteerd zijn krijg je hevige pijn en een zwelling aan de ogen.
Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Dit insect krijgt vaak onterecht veel negatieve aandacht die veelal gebaseerd is op onjuiste informatie.

  Voor alle duidelijkheid, net als veel andere insecten beschikken deze rupsen over een defensie mechanisme en wanneer er gevaar dreigt geven zij een speciaal soort brandhaartjes af aan de lucht. Deze brandhaartjes, net als brandnetel haartjes, spinnenhaartjes, e.d. kunnen bij mensen op de huid een prikkend, jeukend dan wel branderig gevoel geven. Meer dan, lokaal, een allergische reactie veroorzaken ze niet. Het word pas vervelend als je gaat krabben, je de haartjes in je ogen of in je longen krijgt want dan kan de allergische reactie tot een ontsteking leiden en indien die niet op tijd en juist behandeld wordt, problemen geven.

  Het probleem bij (jonge) honden is dat ze net als (jonge) kinderen alles moeten proberen, ruiken en in de mond nemen. De tong, bijv., raakt zo dus geïrriteerd en wanneer dit niet snel behandeld wordt ontstaat er een infectie die snel leidt tot necrose van de tong en uit eindelijk zelfs kan leiden tot de dood van de hond. Dit gebeurt veelal door onachtzaamheid van de eigenaar die te laat, we praten dan over dagen, in de gaten heeft wat er gebeurt. Maar in principe is een snelle behandeling door een dierenarts voldoende. Kwestie van je hond kennen en in de gaten houden.

  Voor kinderen geld het zelfde,.ze raken ze aan en krabben de geïrriteerde huid kapot,. krijgen de haartje in ogen en mond, gevold door een allergische reactie en/of infectie die ze dan uiteindelijk kan ziek maken. Daarbij geld ook dat sommige mensen gevoeliger zijn dan andere en dus bij sommige mensen de reacties heftiger kunnen zijn,.. bijvoorbeeld bij mensen met astma.

  De hoeveelheid nesten varieert per jaar. Tijdens “warme” winters overleven er meer rupsen dan tijdens strenge koude winters. En verder moet je menselijk handelen ook niet vergeten. Door dit soort artikelen en door de jaren heen gecreëerde slechte naam, worden ze met grote hoeveelheden gif bestreden. Wolken insecticide worden over de bomen gespoten (das makkelijk en goedkoop) om op die manier de aantallen nesten terug te dringen. Hierbij wordt alles kapot gespoten en dus ook natuurlijke vijanden van deze rupsen vernietigd, zoals een aantal vogelsoorten. Men vergeet hierbij vaak dat de nesten van zijden zijn. Een bijzonder, en bijzonder sterk materiaal dat de rupsen beschermt. Dit ingrijpen van de mens draagt zo bij aan het verstoren van het natuurlijk evenwicht en verergeren van “het probleem”. En zo kunnen we nog wel even door gaan want er zijn nog meer (menselijke)factoren.

  Ik lees: “Zij veroorzaken grote schade aan de pijnboombossen en ze zijn tevens een groot gevaar voor dieren en in sommige gevallen voor mensen” Dit is dus ver overtrokken. Ten eerste veroorzaken de rupsen geen schade aan pijnbomen/dennebomen, sterker nog de uitwerpselen van de rupsen houdt vocht vast en dat komt goed uit in het warme droge Spaanse klimaat. Verder groeien de opgegeten naalden gewoon weer aan. Het zijn dus eigenlijk hele nuttige insecten die al duizenden jaren in symbiose leven met hun omgeving. Ten twee vormen ze geen gevaar voor mens en dier. Als ze met rust gelaten worden gebruiken ze ook niet hun verdedigingsmechaniek. We gaan ook niet met een stok in een wespennest lopen porren of zonder beschermde kleding bijenkasten openmaken.

  “De zeer fijne haren van deze dieren zijn giftig en gevaarlijk.” Feitelijk is dit juist. Maar wat is niet giftig en niet gevaarlijk. Honderdduizenden mensen sterven jaarlijks aan het griepvirus. Het griepvirus wordt verspreid door mensen. Betekend dat dat ieder mens giftig en gevaarlijk is? Feitelijk wel, maar overdrijven is ook een kunst. Er sterven meer honden door verkeersongelukken of verkeerd voer dan door aanraking met deze rupsen. Er overlijden jaarlijks meer mensen aan bijen en wespensteken dan dat er mensen ziek worden door haartjes van deze rupsen.

  M.a.w. het is belangrijk om genuanceerde en op waarheid beruste artikelen m.b.t. tot deze materie te publiceren. Dit soort artikelen zet aan tot de massa hysterie rondom deze insecten die volkomen onterecht is. Zij maken onderdeel uit van een natuurlijke biologische cyclus in dit deel van de wereld en zijn geen levensbedreigende monsters die met benzine moeten worden overgoten en verbrand.

  Groeten vanuit Murcia
  Annemarie Smeets

 2. Dank je wel, Annemarie voor deze informatie. Ik ben panische voor deze beestjes terwijl mijn gezonde verstand zegt, zij horen bij de natuurlijke symbiose. Maar ik ben een keer met mijn hond heel spoedig naar de dierenarts moeten gaan. Ik zag die diertjes lopen en hield vanaf dat moment hem in de gaten en ging ook direct naar huis. Waar hij héél onrustig werd en inderdaad in een soort shock terecht kwam met spoed de dierenarts gebeld. Haar advies was veel water in en rondom zijn bekkie en direct naar haar toe komen. Dit was een hele enge ervaring. Ik heb laag gevlogen, want ik dacht dat hij dood ging. Gelukkig was ik alert. En zij zei hij is vergiftigd. Sindsdien heb ik het niet op deze diertjes, alhoewel ik weet dat alles een doel heeft. Vriendelijke groetjes, Wies uit Competa-Malaga

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top