De mosca negra of ‘kriebelmug’ in Spanje

De mosca negra of ‘kriebelmug’ in Spanje
Beeld: Wikimedia

Op veel plaatsen in noord Spanje en nu ook langs de Middellandse Zee is de zogenaamde “mosca negra” haar gebied aan het uitbreiden. Het gaat om de kriebelmug ofwel de simuliidae, een type mug die voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen.

Het is niet de eerste keer dat de “mosca negra” gedurende de zomermaanden voor problemen zorgt want dat gebeurde in 2006 en de zomers daarna al in de deelstaat Aragon waar sindsdien meer dan 30.500 mensen medische assistentie zochten na een steek van deze bloedzuigende mug. “Mosca” betekent eigenlijk vlieg wat voor verwarring zorgt in Spanje want het gaat om een mug.

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen onder andere bij mensen bloed. Van zo’n steek kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen. Als de kriebelmug steekt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

Scroll naar boven