Aziatische hoornaar in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Er worden in Spanje steeds meer exemplaren gezien van de potentieel gevaarlijke Aziatische hoornaar, in het Spaans “avispa asiática” genoemd. De eerste exemplaren van de zogenaamde killerwesp werden gespot in het noorden en noordwesten van Spanje, met name in de autonome deelstaat Galicië. Langzaamaan komt de “vespa velutina” echter steeds meer voor in Spanje.

In 2017 overleed een 54-jarige man in Pontevedra in Galicië nadat hij door 25 Aziatische hoornaars was gestoken. Sinds 2015 komen de wespen ook voor op de Balearen en in andere delen van Spanje. Sinds 2017 wordt de killerwesp ook gezien in Nederland en België.

In principe vallen deze wespen geen mensen aan maar als ze zich bedreigd voelen zijn ze onvoorspelbaar en een beet van de avispa asiática voelt net iets heftiger aan dan van een normale avispa (wesp).

Europa

De Aziatische killerwesp is in 2004 in Europa gearriveerd nadat het mee was gevaren met een vracht Chinese potten. Sindsdien heeft het ongedierte zich razendsnel over West-Europa verspreid en hebben imkers er een dagtaak aan om te zorgen dat deze moordlustige bijenverslinders met wortel en tak worden uitgeroeid.

Ecosysteem

Deze wesp eet honingbijen en andere kleinere insecten, zoals vliegen, vlinders en rupsen. De zorg bestaat dat de populatie honingbijen in Europa afneemt waardoor sommige planten minder worden bevrucht en het hele ecosysteem gaat wankelen. Als de bestuiving van landbouwgewassen afneemt, neemt de kans op mislukte oogsten en op een lagere voedselproductie toe.

Herkenbaar

De Aziatische hoornaar is te onderscheiden van de Europese hoornaar door de gele poten van de eerstgenoemde. Daarnaast zijn deze wespen groter van formaat (meer dan 2 cm) dan de normale wespen die men in Europa ziet.

Scroll naar boven