Regels voor campers in Spanje

Regels voor campers in Spanje
Beeld: 123RF

Jaarlijks zijn er duizenden Europeanen, waaronder ook veel Nederlanders en Belgen, die met de camper op vakantie gaan naar Spanje om in dat land rond te gaan rijden. Spanjaarden zelf zijn nog niet de actiefste camper rijders maar het aantal buitenlandse camper toeristen neemt steeds meer toe. Net zoals in andere Europese landen zijn er ook speciale gedrags- en verkeersregels die gelden voor campers en camperrijders. Daarom een kort overzicht van wat wel en wat niet mag in Spanje.

Spanje is een prachtig land om met een camper op vakantie te gaan. De verscheidenheid van natuur en landschappen, de op veel plaatsen goede wegen en mooie locaties om een camper te “parkeren” zijn slechts enkele voorbeelden. Toch zijn er natuurlijk ook regels in Spanje wat betreft campers zoals waar mag je overnachten en waar niet, de snelheden op de wegen, hoe moeten passagiers in een camper zitten etc.

Mocht je als lezer en “ervaren” camperrijder nog tips of opmerkingen hebben, plaats deze dan onderaan het artikel om zo een correct overzicht te hebben voor andere camperrijders 😉

Overnachten

Het leuke van een camper is dat deze in principe overal geparkeerd kan worden om dan daar ook te slapen, je hebt immers je eigen huisje op wielen bij je en een camper wordt gezien als een normaal voertuig (zoals een auto of bestelbus). Helaas mag je in Spanje niet overal overnachten en is het vrij kamperen (acampada libre) in principe niet toegestaan. Overnachten in een camper mag echter wel mits je niemand lastig valt daarmee zoals harde muziek etc.

In de theorie houdt dit dus in dat je overal met de camper mag overnachten behalve op die plaatsen waar duidelijk aangegeven staat dat dit niet is toegestaan (zoals direct aan de kust in veel badplaatsen). In de praktijk gebeurt echter iets geheel anders en staan er overal wel campers “geparkeerd” waar ook de inzittenden vaak slapen die echter ook tafels, stoelen etc. buiten zetten en dan aan het kamperen zijn.

Geparkeerd

Een camper mag overal geparkeerd worden, net zoals een normale auto, bestelbus of vrachtwagen, mits de parkeerplaatsen daarvoor geschikt zijn of er duidelijk staat aangegeven dat grotere voertuigen ergens niet mogen parkeren. Er mag in een geparkeerde camper gegeten, gedronken en geslapen worden en men mag ook koken en gewoon in de camper zitten. Wat echter niet mag – en iets wat Spanjaarden veel doen – is tafels en stoelen buiten zetten, zonneschermen opendoen en dus eigenlijk bij een parkeerplaats gaan kamperen of picknicken. Dat is verboden en kan bekeurd worden.

LET OP: Net zoals het wild of vrij kamperen en het parkeren en wat men wel of niet mag en kan doen is echter in Spanje in elke autonome deelstaat of regio weer anders. Dat houdt dus in dat iets wat in Catalonië wel mag, in de Comunidad Valenciana of Andalusië weer niet mag. In boekjes over met een camper rijden en kamperen in Spanje staat vaak de actuele informatie omtrent de regelgeving voor camper rijden in Spanje.

Passagiers

Buiten het feit dat de rijder en bijrijder de autogordel dienen te dragen, moeten ook alle andere inzittenden waaronder huisdieren een gordel om hebben. Alle moderne campers hebben op de banken autogordels waar volwassenen en kinderen in vast moeten zitten. Kinderen die groter zijn dan 1,35 m, mogen ook voorin zitten en mogen een gewone veiligheidsgordel gebruiken.

In Spanje wordt echter geadviseerd om ook kinderen van 1,35 m tot ongeveer 1,50 m in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger te vervoeren. Het is tijdens het rijden niet toegestaan om door de camper te lopen of aanwezig te zijn zonder dat men vast zit door middel van de autogordel.

Ook huisdieren zoals honden en katten moeten of vast zitten met een speciale hondengordel of moeten in een bench of reiskennel zitten. Ook deze dienen in principe vast te zitten zodat deze niet samen met het huisdier door de auto geslingerd kunnen worden bij een ongeval. Huisdieren mogen dus, net zoals personen, niet door de camper lopen wanneer deze rijdt.

Rijbewijs

Campers die minder wegen dan 3.500 kilo, waarvan de lengte niet meer dan 12 meter en de breedte niet meer dan 2,55 meter is en maximaal negen personen (inclusief bestuurder) kan vervoeren mogen bestuurd worden door personen die een gewoon B rijbewijs hebben. Voor campers met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilo dient men een C1 rijbewijs te hebben en voor campers die meer wegen dan 7.500 kilo moet men in het bezit zijn van een C rijbewijs. De C en C1 rijbewijzen worden ook omschreven als vrachtwagenrijbewijzen.

Snelheden

In Spanje worden campers tot 3.500 kilo gezien als “vehículos especiales de categoría M1” ofwel categorie M1 voertuigen waarop buiten de bebouwde kom andere snelheden van toepassing zijn dan normale voertuigen. Zo mogen campers op autowegen en snelwegen niet sneller gaan dan 120 km/h en op normale/regionale grote wegen 90 km/h. Op andere wegen mogen campers niet sneller gaan dan 80 km/h. Op wegen binnen de bebouwde kom gelden dezelfde regels als die van de normale voertuigen.

Speciale service stations

Onder een speciaal service station wordt verstaan die tankstations waar speciale voorzieningen zijn voor campers. Hieronder bevinden zich loosplaatsen voor de toiletten en gebruikt water, watervoorziening en eventuele technische hulp. Volgens de gegevens van de Spaanse verkeersdienst DGT zijn er in Spanje 60 tankstations te vinden met deze speciale camper voorzieningen. Deze zijn aangegeven met speciale borden waarop een camper staat getekend.

Achterop en aanhang

Veel camperrijders nemen fietsen, scooters en zelfs extra auto’s mee die geplaatst worden op een fietsenrek achterop de camper of op karren achter de camper. Dit is ook in Spanje toegestaan mits de fietsenrekken aan alle technische eisen voldoen. De regel zegt dat deze fietsenrekken niet meer dan 10% tot 15% van de totale lengte van de camper mogen uitsteken. Alles wat achterop het fietsenrek staat moet worden gemarkeerd met een reflecterend aluminium of plastic bord van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen.

Auto’s, scooters of motoren mogen achter de camper op een kar staan als deze aan alle technische eisen voldoet. Wat niet mag is het meeslepen van een auto die met de banden op de weg staat. Het slepen van auto’s is in Spanje namelijk verboden.

Verplicht meenemen

Heeft men een camper gehuurd in Spanje en rijd men dus met een Spaans kenteken rond dan dient men twee gevarendriehoeken bij zich te hebben. Campers met een buitenlands kenteken hoeven wettelijk gezien maar een gevarendriehoek mee te nemen maar het wordt aangeraden toch twee gevarendriehoeken mee te nemen omdat het bij pech veiliger is om voor en achter de camper een signaal te plaatsen.

  • De bestuurder en passagiers dienen veiligheidshesjes die geel of oranje gekleurd zijn te dragen als men bij pech uit de camper dient te stappen. Dat houdt dus in dat de camper genoeg hesjes moet hebben voor alle passagiers. Dat veiligheidshesje hoeft alleen gedragen te worden bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom maar voor de veiligheid wordt aangeraden die hesje altijd aan te doen als dat nodig is.
  • Een camper dient verplicht een reservewiel bij zich te hebben. Daarnaast moet men ook de juiste uitrusting meedragen om een band te verwisselen. Het wordt echter altijd aangeraden om een sleepdienst (grua) te bellen want wettelijk gezien mag men op de Spaanse wegen geen banden verwisselen en dient dat buiten de wegen te gebeuren.
  • Het is niet verplicht om reservelampen mee te nemen, iets wat vroeger wel verplicht was. Ook een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht maar wellicht in het geval van een camper wel erg makkelijk en veilig om bij zich te hebben.
Scroll naar boven