Spanje in de Europese Unie

Spanje in de Europese Unie
Beeld: 123RF

Is Spanje lid van de Europese Unie? Ja, Spanje is sinds 1 januari 1986 lid van de europese Unie en werd op 26 maart 1995 als land lid van de Schengenzone. Op 1 januari 1999 werd Spanje ook lid van de eurozone waarna de Spaanse peseta vervangen werd door de euro.

Op 1 januari 1986 trad Spanje als volledig lid toe tot de Europese Unie. Het daaropvolgende jaar ondertekenden alle lidstaten de Europese Akte, hetgeen een duidelijke impuls voor de schepping van één binnenmarkt betekende en bovendien een uitbreiding van de bevoegdheden van het supranationale orgaan.

Toen Spanje op 1 januari 1999 voldeed aan de vereiste economische stabiliteit, aanvaardde het land de gezamenlijke Europese munt samen met elf andere lidstaten van de EU.

Spanje heeft de Europese Unie sinds zijn toetreding in vier gelegenheden voorgezeten: in het eerste semester van 1989, in het tweede van 1995, in het eerste van 2002 en het eerste semester van 2010.

Politiek

Het Europees Parlement heeft 54 Spaanse leden (europarlementariërs). Spanje heeft Miguel Arias Cañete aangewezen als lid van de Europese Commissie. Hij is bevoegd voor klimaatbescherming en energie. Spanje heeft 21 vertegenwoordigers in het Europees Economisch en Sociaal Comité, een adviesorgaan, dat werkgevers, werknemers en andere belangengroepen vertegenwoordigt. Spanje heeft 20 vertegenwoordigers in het Europees Comité van de Regio’s, dat de regionale en lokale overheden in de EU vertegenwoordigt.

Hoeveel betaalt en ontvangt Spanje?

De financiële bijdrage van de lidstaten aan de EU-begroting wordt naar draagkracht verdeeld. Hoe groter de economie van een land, hoe meer het betaalt. De begroting van de EU heeft niet als doel de rijkdom te herverdelen, maar richt zich op de behoeften van alle Europeanen samen. Spanje onvangt meer dan wat het land betaalt.

Financiële EU-balans voor Spanje in 2016:

  • Totale bestedingen van de EU in Spanje: 11,593 miljard euro
  • Totale EU-bestedingen in % van het Spaanse bruto nationaal inkomen (bni) 1,04%
  • Totale Spaanse bijdrage aan de EU-begroting: 9,564 miljard euro
  • Spaanse bijdrage aan de EU-begroting in % van het bni: 0,86%
Scroll naar boven