Ibuprofen in Spanje

Ibuprofen in Spanje
Beeld: 123rf

In tegenstelling tot Nederland is het geneesmiddel Ibuprofen in Spanje in de versie 600 mg vrij te koop bij de apotheken en is daar geen doktersrecept sinds mei 2019 een doktersrecept voor nodig. In Spanje wordt Ibuprofen soms voorgeschreven door een arts waarmee de Spaanse patiënt een korting kan krijgen bij de aanschaf. Ibuprofen is, net zoals praktisch alle geneesmiddelen in Spanje, alleen bij de apotheek te koop.

Ibuprofen-tabletten zijn verkrijgbaar in de sterktes van 200, 400, 600 en 1000 milligram, en poeders van 400 mg, 600 mg en 800 mg. In Nederland is de doseringseenheid van 200 mg Ibuprofen zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar in supermarkten. De sterkte van 400 mg is ook zonder recept bij de drogist verkrijgbaar. Doseringseenheden van 600 mg en hoger zijn alleen op recept verkrijgbaar in Nederland. Het bovenstaande geldt ook voor België.

UPDATE: Sinds mei 2019 mogen apotheken in Spanje ibuprofen 600 mg en paracetamol 1 gram niet meer zonder doktersrecept verstrekken. In feite is dat altijd zo geweest maar de apothekers knepen een oogje dicht bij het verkopen van deze geneesmiddelen. Daar is nu een einde aan gekomen en er zal beter gecontroleerd worden. De ibuprofen van 400 mg en paracetamol van 500/650 mg zijn vrijgesteld van de verplichting van een doktersrecept en kunnen dus wel zonder problemen verkocht worden.

Spanje

In Spanje is Ibuprofen (in het Spaans Ibuprofeno) alleen verkrijgbaar bij de apotheek (farmacia), net zoals praktisch alle andere geneesmiddelen. Voordeel in Spanje is echter dat naast de minder zware versies (200 en 400 mg) de [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]600 mg versie[/su_highlight] zowel in tabletvorm alsook poedervorm vrij verkrijgbaar is bij de apotheek, dus zonder doktersvoorschrift of recept.

In Spanje wordt voor volwassenen aangeraden niet meer dan 1.200 mg (2 keer 600 mg) dagelijks in te nemen, iets wat eventueel tot 3.200 mg (3 keer 800 mg) verhoogd kan worden onder toezicht van een arts. Bij kinderen wordt een dosis van 5 tot 10 mg per kilo te gebruiken over een tijdsbestek van 6 tot 8 uur en maximaal 30 mg per dag.

Wat is Ibuprofen

Ibuprofen (naar het Engels: iso-butyl-propanoic-phenylic acid) is een pijnstillend middel dat behoort tot de groep van niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s). Het werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend; de werking is vergelijkbaar met die van acetylsalicylzuur.

Het wordt onder meer gebruikt bij: pijn (inclusief tandpijn, hoofdpijn, menstruatiepijn); spier- en gewrichtsontstekingen, zoals artritis; spit (lumbago); koorts; reuma.

Het wordt verkocht onder verschillende merknamen waaronder Advil, Brufen, Dolofin, Ibruphar, Motrin, Nuprin en Nurofen, alsmede onder de generische naam ibuprofen f in Spanje [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]Ibuprofeno[/su_highlight].

Het middel is ontwikkeld door de onderzoeksafdeling van de pharmaciefirma Boots in het Verenigd Koninkrijk, en het is vanaf 1969 geregistreerd.

Scroll naar boven