Gebruik van marihuana in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

De huidige situatie van marihuana in Spanje is een gevoelig onderwerp. We hebben te maken met een juridische limbo waarin het gebruik van cannabis in Spanje wettelijk verboden en strafbaar is, maar in sommige gevallen door de autoriteiten wordt “toegestaan”.

Het is niet vreemd om mensen in Spanje marihuana te zien roken zonder een boete te krijgen of mensen te ontmoeten die marihuana in hun huis hebben gepland zonder te zijn bestraft.

Daarom vragen we ons af: is marihuana legaal in Spanje? Nee, dat is het niet, en ondanks dat het een onderwerp is dat in de politieke sfeer wordt besproken, is Spanje nog ver verwijderd van de legalisatie van cannabis. Simpel gezegd komt het op het volgende neer: consumptie, teelt, bezit en aankoop zijn illegaal in Spanje, tenzij deze handelingen privé en non-profit zijn.

Marihuana-wet Spanje

Het eerste dat in aanmerking moet worden genomen zijn de wetten die uitleg bieden over de legaliteit van bezit, aanplant, consumptie en aankoop van cannabis. Momenteel heeft Spanje een in 2015 aangenomen “Ley Mordaza” waarin men schrijft over de consumptie en het bezit van deze drug. Hieruit kunnen we de volgende conclusies trekken:

  • Consumptie is legaal in privéruimtes of cannabisclubs, maar als we consumeren op de openbare weg, kunnen we een boete van 601 euro ontvangen (als dit de eerste keer is dat je met marihuana betrapt wordt).
  • Het kweken van marihuana is legaal maar alleen als het niet vanaf de openbare weg kan worden gezien. Bovendien moet het voor eigen gebruik zijn want als er een vermoeden bestaat dat het voor een lucratief gebruik is kan de politie een rechterlijk bevel indienen om een inval te doen in een woning.
  • Het bezit is legaal als de substantie zich in een privéruimte bevindt, dat wil zeggen, in ons huis of in de cannabisclubs, maar met een beperkt gewicht waarmee wordt vastgesteld dat het voor eigen consumptie is en niet voor het handelen (wat strafbaar is met 3 tot 4 jaar cel, afhankelijk van hoeveel je bezit). Aan de andere kant kan het bezit op straat een boete van tussen de 601 en 10.400 euro opleveren als men geen antecedenten heeft en het als een niet “ernstige omstandigheid” wordt beschouwd.
  • De aankoop van marihuana is over het algemeen illegaal maar we kunnen deel uitmaken van een cannabis associatie waar tegen een maandelijkse vergoeding wiet wordt geleverd.

Kortom, consumptie, teelt, bezit en aankoop zijn illegaal in Spanje, tenzij deze handelingen privé en non-profit zijn.

Zijn marihuana planten illegaal?

Technisch gezien is de daad van het planten van wiet in Spanje niet legaal, maar er zijn enkele juridische tegenstrijdigheden om rekening mee te houden waarbij in sommige gevallen de illegale aanplant van deze stof wel legaal kan zijn.

Als er gekeken wordt naar de artikelen 18 en 22 van de Spaanse grondwet, dan wordt er gesproken over het recht op privacy en het recht op de samenkomst. Deze rechten zijn het die toelaten dat de plantage in privé-ruimten (zoals in huis of in clubs en verenigingen) legaal is.

Als Spanjaarden (en inwoners van Spanje) heeft men het recht om in huis of in een privéruimte te doen wat men wil zonder door de autoriteiten te worden lastig gevallen (uiteraard binnen bepaalde grenzen); en heeft men het recht om deel uit te maken van een non-profitorganisatie die de gevestigde normen volgt.

De Ley Mordaza (artikel 36.16) wet specificeert dat het planten van marihuana als het niet zichtbaar is vanaf straat geen reden is dat de autoriteiten de oogst in beslag kunnen nemen. Het probleem is dat er geen specifiek aantal of gewicht is omschreven waarvoor dit gewas als persoonlijk of winstgevend wordt beschouwd. Dus als er een inval in een woning is op “verdenking” van drugshandel, heeft men geen wettelijke maatregel om aan te tonen dat de planten voor persoonlijk gebruik zijn.

De FAC (Federatie van Cannabis) beschouwt bijvoorbeeld in het geval van cannabis clubs maandelijkse een consumptie van 60 gram per lid. Maar deze hoeveelheid is niet vastgelegd in de wet dus kan men niet aantonen dat het voor eigen gebruik is.

Therapeutische marihuana in Spanje

In Spanje vinden we geen wettelijk onderscheid tussen marihuana voor recreatief gebruik en voor medicinaal gebruik. Als deze differentiatie ontbreekt, moeten patiënten die medische marihuana in Spanje willen aanschaffen, zich associëren met een cannabisclub of hun toevlucht nemen tot de zwarte markt.

De therapeutische marihuana in Spanje is net zo strafbaar als die gebruikt voor recreatieve doeleinden. In 2018 haalde de discussie over therapeutische marihuana het Spaanse Congres maar werd er nog niets concreets afgesproken over het gebruik daarvan in Spanje. Naar schatting zijn er in Spanje tussen de 50.000 en 100.000 marihuana-gebruikers die dit therapeutisch gebruiken.

Bron: Tu Vaporizador

Scroll naar boven