17 januari: San Antonio Abad in Spanje

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

Op 17 januari wordt overal in Spanje de dag van de dieren gevierd met de naamdag van San Antonio Abad, in het Nederlands Antonius van Egypte. Op deze dag worden in Catalonië en de regio Comunidad Valenciana de Tres Tombs feesten gehouden waarbij speciale kerkmissen worden georganiseerd waar eigenaren van hun huisdieren of elk ander dier naartoe kunnen gaan om een zegen te krijgen.

Op andere plaatsen zoals in Canals, Valencia, vindt op de avond voor de naamdag een groot vreugdevuur, La hoguera, plaats, het grootste van de wereld terwijl ook in diverse dorpen en steden in Andalusië speciale activiteiten plaatsvinden en in Madrid het een gekkenhuis is bij de belangrijkste kerk.

Kerk en dier

Mocht je toevallig langs een kerk lopen op dinsdag 17 januari en een mensenmassa zien denk dan niet meteen aan een bruiloft of begrafenis. Het is namelijk op die dag dat de kerk de dieren zegent omdat dit de naamdag is van San Antonio Abad, de beschermheilige van alle dieren.

Het is geen ongewoon gezicht om honderden mensen met hun katten, honden, papegaaien, varkens, paarden, ezels, konijnen, schildpadden, slangen etc. bij de kerk te zien waar men hoopt dat de priester hun geliefde dier een zegen geeft. Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie wat door veel gelovigen behoorlijk serieus wordt genomen.

Zegen

Op veel plaatsen in het land vinden speciale missen plaats die meestal op straat voor de kerk worden gehouden omdat het zo enorm druk is en men de dieren liever niet in de kerk heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval in Madrid bij de Iglesia de San Antón in de calle de Hortaleza gelegen kerk. Deze kerk is, zoals de naam al aangeeft, genoemd naar de beschermheilige en dus is dit de plaats bij uitstek voor de dierenliefhebbers en kerkgezinden.

Madrid is echter niet de enige plaats waar men de dieren kan laten zegenen. Dat gebeurd ook op veel plaatsen in de regio Catalonië waar ook de Tres Tombs feesten plaatsvinden. In de regio Valencia viert men dit heugelijke feit met vreugdevuren, hogueras genoemd.

Scroll naar boven