De dieren- en milieupolitie van Spanje

De dieren- en milieupolitie van Spanje
Beeld: Guardia Civil

Spanje is een groot land met veel flora en fauna en dat moet beschermd worden. Daarom werd in 1988 de Seprona opgericht, de Servicio de Protección de la Naturaleza, een afdeling van de Guardia Civil politie die zich uitsluitend bezighoudt met de natuur, het milieu, visserij, flora en fauna en bescherming van alle diersoorten. De agenten van de Seprona worden er vaak bijgehaald wanneer het gaat om bescherming van paarden, honden, katten, apen en allerlei andere dieren maar ze doen nog veel meer.

De agenten van Seprona hebben een breed scala aan bevoegdheden en werkzaamheden waaronder het toezicht houden op de staat van de natuur in het algemeen, het milieu, de waterhuishouding, het behoud en het controleren van de jacht, controle op de visteelt en het behoud van de bossen en natuur. Daarnaast houdt de Seprona zich bezig met de bescherming van alle soorten dieren, beschermd en niet beschermd, en probeert men de illegale handel tegen te gaan en de verantwoordelijken op te sporen en te berechten. Ook dient de Seprona om controle uit te oefenen op de jacht en visserij waarbij gekeken wordt of dit volgens de regels verloopt, moet men natuurgebieden beschermen en eventueel bosbranden voorkomen of helpen met de bestrijding daarvan.

Zoals al te lezen is gaat het om een zeer breed scala aan verantwoordelijkheden waar de agenten van de Seprona mee te maken krijgen. De meeste mensen kennen deze tak van de Guardia Civil echter vanwege hun inzet voor de flora en fauna. Met name elke keer als er gevallen zijn van dierenmishandeling of illegale handel van beschermde diersoorten zal de Seprona erbij gehaald worden.

Afdelingen

De Seprona heeft in principe drie afdelingen, te weten de “oficina técnica” ofwel de technische afdeling die bedoeld is om tests uit te voeren en de andere politieafdelingen te ondersteunen. De “patrullas” zijn de agenten van Seprona die op motoren of in 4×4 voertuigen in de natuur controleren waarbij het behoud daarvan gewaarborgd dient te worden, ook wel Paprona of Pacprona genoemd.

Dan is er ook nog de afdeling Eprona of de teams die opsporingen en aanhoudingen doen van bepaalde dierenmishandeling zaken of andere aanverwante gevallen die tot het takenpakket van de Seprona horen. Ook is er de afdeling Deprona welke zich bezighoudt met de bescherming en beveiliging van diverse grote natuurgebieden zoals Doñana, Cabañeros, Tablas de Daimiel, Ordesa en Monte Perdido, Sierra Nevada, Garajonay, Timanfaya, Caldera de Taburiente en Monfragüe.

Wat te doen

Mocht je te maken krijgen met een geval zoals dierenmishandeling of iets wat met de natuur te maken heeft, dan kun je contact met de Seprona opnemen via telefoon 062 direct of via 112 via de alarmcentrale in Spanje. Ook is het raadzaam om de Twitter accounts van de Guardia Civil te volgen. Naast handige tips, wetenswaardigheden en waarschuwingen kan er ook gelachen worden om tweets.

Scroll naar boven