Wat is het Sistema Nacional de Empleo in Spanje

Wat is het Sistema Nacional de Empleo in Spanje
Beeld: OK diario

Het Sistema Nacional de Empleo ofwel in het Nederlands Nationale Werkgelegenheidsstelsel van Spanje is het geheel van structuren, maatregelen en acties dat nodig is om het werkgelegenheidsbeleid in het hele land te bevorderen en te ontwikkelen. Vroeger (voor 2003) had deze instelling de naam Instituto Nacional de Empleo de España met de afkorting INEM die door de Spanjaarden nog steeds gebruikt wordt.

Het SNE werd opgericht in 2003 waarbij ook het Nationaal Instituut voor de werkgelegenheid van Spanje (INEM) werd gedesinvesteerd, een organisatie die tot dan toe het werkgelegenheidsbeleid centraliseerde in heel Spanje.

Het SNE is onderdeel van de Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), het Administración General del Estado (AGE) en de regionale werkgelegnheidskantoren in de verschillende autonome deelstaten ofwel Comunidades Autónomas (CCAA).

De kantoren van het SNE regelen alles wat betreft het registreren als men werkloos is geworden, als men een uitkering wilt ontvangen en ook als men vragen heeft over contracten, arbeidsvoorwaarden, salarissen etc.

De SNE is ook de instantie waar alle contracten van werknemers geregistreerd worden en die periodiek (maandelijks) een lijst uitgeven met daarop de actuele stand van zaken wat betreft de werkgelegenheid in Spanje.

Scroll naar boven