skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

Wat is de Semana Santa in Spanje

Wat Is De Semana Santa In Spanje
123rf

De Semana Santa is in Spanje de gebruikte benaming voor de Goede Week, de week voor Pasen, die daar uitbundig wordt vormgegeven. In sommige andere katholieke landen worden in deze week veel religieuze beelden met paarse doeken afgedekt, de klokken zwijgen en het orgel blijft onberoerd.

In Spanje trekken processies uit die in een barokke vormgeving en met groots vertoon het lijden van Christus en Maria in de straten zichtbaar maken. Kenmerkend zijn de grote beeldengroepen die op vergulde platformen (paso’s) worden rondgedragen. Over het algemeen heeft elke processie een paso met een tafereel uit het lijden van Christus en een paso met een droeve Maria.

Deze processies zijn in essentie boeteprocessies. Er lopen steevast boetelingen in mee, die kleding dragen met puntvormige maskers, om de anonimiteit te waarborgen. Deze kostuums zijn later ook door de (overigens sterk anti-katholieke) Amerikaanse Ku Klux Klan gebruikt, waardoor het beeld van de Spaanse boeteling bij sommigen in het westen een negatieve connotatie heeft gekregen.

In Spanje gaat de Semana Santa gepaard met veel tradities, en vooral die in Andalusië genieten veel faam. Een goed voorbeeld is de viering van de Semana Santa in Sevilla, maar ook buiten Sevilla vinden vergelijkbare plechtigheden plaats, vooral in de hoofdsteden van de andere provincies van Andalusië, Huelva, Cádiz, Málaga, Córdoba, Granada, Jaén en Almería.

Daarnaast hebben ook vele dorpen en kleinere steden hun eigen tradities, vaak met elk hun eigen bijzonderheden. De processies in Málaga onderscheiden zich door hun afwijkende paso’s, daar Tronos genaamd, die veel groter zijn dan elders en door honderdvijftig Hombres del trono gedragen moeten worden.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Wil graag meer weten over semana santa.
    Ga er naartoe met mijn moeder en ze is slecht ter been.
    Wil graag weten wat de opties zijn dat ze er alles van mee krijgt.
    Gr

  2. Wij hebben een appartement in Spanje en zij daarom vaak bij die processies geweest in Malaga, maar het is er ontzettend druk en dat betekend dat je moeder er niets van gaat meenemen . ik denk het beste is om contakt op te nemen met een kruis vereniging en ook kan je evt. een plaats reserveren op een tribune in Malaga dat is denk ik nog wel het allerbeste ! In Malaga zijn de mooiste en grootste processies in de Semana Santa ! Ik hoop dat het allemaal lukt en misschien hoor ik nog wel wat !Alvast een fijne tijd !Gr. Ted.

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top