skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje
Viert Men In Spanje Hemelvaart En Pinksterren
Pixabay

Viert men in Spanje Hemelvaart en Pinksterren

Vreemd genoeg wordt Hemelvaartsdag in veel katholieke landen als feestdag gezien en heeft men vrij maar in Spanje is dat niet het geval. Datzelfde geldt ook voor pinksterren wat in Spanje officieel geen vrije dag of feestdag is.

Hoe katholiek Spanje dan ook mag zijn en hoe heftig het Pasen tijdens de Semana Santa dan ook gevierd mag worden, Hemelvaartsdag en Pinksteren kan de Spanjaard schijnbaar niets interesseren. Deze twee feesten binnen het christendom zijn geen vrije dagen in Spanje. De vraag is alleen, waarom niet?

Hemelvaart

Een direct antwoord is moeilijk te achterhalen maar men beweert dat de hemelvaart van Christus een veel mindere theologische betekenis heeft dan die van bijvoorbeeld María. In veel katholieke kerken in Spanje is de verering van María beduidend sterker dan die van Christus. Voor het roomse Spanje met een vol heiligenkalender zijn de Hemelvaartsdag en Pinksteren, oftewel de uitzending van de apostelen, kleinere herdenkingsmomenten.

Hemelvaartsdag, de dag dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel valt altijd op een donderdag, precies tien dagen vóór Pinksteren en 39 dagen na zijn opstanding uit de dood, Pasen dus.

15 augustus

Spanje viert echter wel op 15 augustus de Asunción de Maria of Asunción de la Virgen, de Maria-Terhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Dit is een katholieke feestdag waarop de opneming van Maria in de hemel “met lichaam en ziel” wordt herdacht.

Dit is voor de Spanjaarden dan wel een vrije dag maar aangezien deze dag vaak in de vakantie valt van de Spanjaarden wordt deze dag niet gezien als vrije dag (voor diegene die dan normaal gesproken wel moeten werken uiteraard wel)

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top