Hoeveel kerstdagen heeft Spanje

Hoeveel kerstdagen heeft Spanje
Beeld: 123RF

In Spanje viert men niet zoals in Nederland en België de eerste en tweede kerstdagen maar heeft men slechts één kerstdag op 25 december. Een van de belangrijkste kerstmomenten is de nochebuena op 24 december waarbij het diner de belangrijkste familie activiteit is tijdens de kerstavond.

Gemakshalve wordt in Spanje gesproken van een kerstmis tussen de nochebuena op 24 december en 6 januari met de Reyes Magos ofwel Driekoningen. Heel Spanje viert op 25 december kerstdag, waarbij niet gesproken wordt van eerste kerstdag want in principe heeft Spanje maar één kerstdag.

Slechts in sommige delen van het land zoals Catalonië viert men ook een aangepaste tweede kerstdag, te weten San Esteban, wat dus eigenlijk geen tweede kerstdag is maar wel dat gevoel geeft.

Nochebuena

De nochebuena wordt gevierd op de avond van 24 december, de dag voor Navidad ofwel kerstmis op 25 december. In Spanje wordt kerstavond meestal gevierd met de familie die tijdens het traditionele diner samenkomt.

Dat diner bestaat uit vis (marisco), ham en iberische vleesproducten (embutidos) en andere regionale specialiteiten. Vaak wordt het kerstdiner afgesloten met de Spaanse nougat (turrón) en Spaanse mousserende wijn (cava).

Navidad

Op kerstdag 25 december komt de familie vaak weer samen om de geboorte van Jezus samen te vieren. Als er tijdens kerstavond (nochebuena) kado’s zijn gegeven dan zullen de kinderen deze op zaterdag gaan gebruiken.

Op kerstdag is de lunch weer een belangrijke traditie waarbij er opnieuw veel traditionele gerechten op tafel zullen staan die per regio verschillen.

Kerstperiode

Bij de kerstfestiviteiten wordt ook de Nochevieja betrokken, het traditionele Oud & Nieuw feest op 31 december waarbij het nieuwe jaar wordt ingeluid.

Daarna heeft men nog 6 januari wat de Reyes Magos is ofwel Driekoningen, het feest waarbij de kinderen hun cadeaus ontvangen, zeg maar een verlaat Sinterklaas feestje (iets wat men overigens niet viert in Spanje)

Scroll naar boven