31 oktober: Halloween in Spanje

Halloween in Spanje
Beeld: Pixabay

Net zoals veel andere Westerse landen wordt in Spanje ook steeds meer Halloween gevierd. Het gaat in feite om een feestdag die traditioneel vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Halloween heeft alles te maken met angst en doden etc. als het maar spannend is. Het is eigenlijk een kinderfeest maar het is tegenwoordig meer een commerciële feestdag.

Halloween wordt ook in Spanje gevierd, hetzij met feesten of themadagen en zelfs themaweken en verkleedpartijen. Met Halloween in Spanje is het niet gebruikelijk dat kinderen verkleed langs de huizen gaan om “trick or treat” ofwel in het Spaans “dulce o truco” te schreeuwen al zal dat op sommige plaatsen wel gebeuren.

Oudere kinderen en soms ook volwassenen zullen naar Halloweenfeesten gaan waarbij men verkleed is of themaparken en ruimtes bezoeken zoals spookhuizen of pretparken die ook Halloween vieren.

In Spanje heeft men minder aandacht als feest of traditie aan Halloween en meer aandacht aan Allerheiligen ofwel “Día de Todos los Santos” op 1 november en soms ook Allerzielen ofwel “Día de Muertos” op 2 november. Traditiegetrouw gaan families op 1 november naar de begraafplaatsen om bloemen te leggen op de graven van overleden familieleden.

Halloween is geen officiële feestdag of vrije werkdag in Spanje maar 1 november ofwel Allerheiligen is dat wel in heel Spanje. Allerzielen op 2 november is geen officiële feestdag in Spanje.

Scroll naar boven