skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

12 oktober: Fiesta Nacional de España in Spanje

12 Oktober: Fiesta Nacional De España In Spanje
123rf

Op 12 oktober viert heel Spanje la Día de la Hispanidad oftewel de Fiesta Nacional de España, een feestdag geheel in het teken van Spanje en het Spaanse imperium wat na de ontdekking van Amerika door Columbus ontstond. Tegenwoordig is op deze feestdag in Spanje het meest kenmerkend het militaire defilé in Madrid waarbij Spanje aan de Koning, zijn vrouw en aan de President van Spanje hun militaire kracht laten zien. Voor veel Spanjaarden echter is het een heerlijke vrije dag terwijl in Zaragoza de Fiesta de la Virgen de Pilar gevierd wordt en in Madrid stierenvechten plaatshebben.

Een van de meest uit het oog springende kenmerken van de Día de Hispanidad is de militaire parade of de defilé in het centrum van Madrid. De Koninklijke familie en vertegenwoordigers van de Spaanse regering, waaronder de premier van Spanje en de minister van Defensie, zullen aanwezig zijn op de Plaza Cánovaz de Castillo.

Columbus

Op 12 oktober 1492 landde Cristobal Colón, oftewel Columbus, op het Amerikaanse continent. Hij wist toen nog niet dat hij een nieuw continent had ontdekt aangezien hijzelf meende te zijn geland in Azië. Vanaf dit moment wordt het Spaanse rijk steeds groter en machtiger en is het zelfs het meest invloedrijkste land ter wereld. Om dit te vieren wordt elk jaar op 12 oktober de dag van Spanje gevierd en is deze dag een nationale feestdag.

Hispanidad

De term “Hispanidad” stamt uit de jaren tachtig en heeft betrekking op de feesten van 12 oktober die niet alleen in Spanje worden gevierd maar in die landen waar Spaans wordt gesproken en een link hebben met de Spaanse cultuur. Dit houdt in dat in 27 naties iets meer dan 500 miljoen personen in vijf verschillende continenten, te weten Afrika, Amerika, Azië, Europa en Oceanië, het een feestdag zal zijn.

Musea

Veel mensen genieten op deze dag echter van een vrije dag en veel winkels, kantoren en overheidsgebouwen zijn gesloten. Daarentegen zijn de musea in heel Spanje open en gratis te bezoeken, iets wat traditiegetrouw tot lange wachtrijen zorgt bij onder andere het Prado en Reina Sofia in Madrid en andere musea in heel Spanje.

Zaragoza

12 oktober is in Zaragoza tevens de dag van de Virgen del Pilar en gaat gepaard met vele festiviteiten en processies in de stad. Duizenden mensen komen van heinde en ver naar de hoofdstad van Aragón om het spektakel te aanschouwen. 12 oktober is tevens een speciale dag voor de Guardia Civil aangezien de Virgen del Pilar hun schutspatroon is.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Een mooie traditie die vele landen met een nationale feestdag vieren.
  Zouden ze in Nederland ook moeten doen buiten onze KONINKSDAG maar dan een echte feestdag voor de NEDERLANDERS.

 2. Erg benieuwd ben ik naar de Día de Andalucía volgende week. Ik zag in La Carihuela posters met een uitnodiging van: Organiza Torremolinos Ayuntamiento met als titel:
  V Mercadillo de productos Andaluces, del 27 de febrero al 1 de marzo.
  11:00h. a 21:00h.
  Avd. Palma de Mallorca, Torremolinos, Málaga.
  Ik zal eens gaan kijken wat dit allemaal inhoudt.

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top